Chlapci, který sťal syrského zajatce, není více než 12 let.

Chlapci, který sťal syrského zajatce, není více než 12 let. Zdroj: Daily Mirror

Dětský voják z ISIS stíná hlavu zajatci, z popravy existuje hrůzné video

Islámský stát zveřejnil video, na němž ne více než dvanáctiletý chlapec stíná hlavu syrskému zajatci. Je to vůbec poprvé, kdy k brutální popravě, jež je sama o sobě hrůzná, byla využita dětská „práce“. 

Záznam, který měli možnost vidět aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), ukazuje vraždu syrského armádního kapitána z jednotek prezidenta Bašára Asada, napsal britský bulvární deník Daily Mirror.

Video bylo zveřejněno jen krátce před zahájením třídenního muslimského svátku íd al-fitr, který je oslavou konce postního měsíce ramadánu. Voják byl zavražděn v syrském městě Palmýra, muž byl údajně zadržen západně od Homsu. Ještě před samotným stětím dětský voják na videozáznamu údajně říká, že cílem chalífátu, který islamisté zřídili na dobytých územích, není jen obsadit Palmýru, Homs či Damašek, ale získat kontrolu i nad Jeruzalémem a Římem. Záznam končí záběry, na kterých chlapec vojáka podřezává a pak pokládá hlavu na jeho bezvládné tělo. 

Tím však ještě vražaždění nekončí, video pak zabralo i vraždu nejméně dvou mužů u slavné řeky Tigris, na jejímž břehu došlo již k několika popravám. I na tomto místě se vyskytuje chlapec, nejspíše totožný s tím, který sťal syrského důstojníka.