Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Rozhovory s prezidentem bude od ledna 2015 živě vysílat rádio Frekvence 1

Živé rozhlasové rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem bude od ledna vysílat rádio Frekvence 1. Pořad se bude jmenovat Prezidentský Pressklub. ČTK o tom dnes večer informovala mluvčí rádia Radka Pilzová. Pořad Hovory z Lán v Českém rozhlase tak končí. Prezidentovi se nelíbilo, že se pořad měl předtáčet.

"V plánu jsou čtyři živá vysílání pořadu Prezidentský Pressklub za rok," uvedla mluvčí. Poprvé jej posluchači uslyší 4. ledna v 17:00. Lidé se podle Pilzové budou moci do rozhovoru aktivně zapojit a spolupodílet se na přípravě otázek pro pana prezidenta. Server IHNED.cz upozornil, že pořad bude moderovat Luboš Xaver Veselý, s nímž se Zeman už několik let zná.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK večer sdělil, že rozhovor bude vysílán živě ze zámku v Lánech.

Podle ředitele rádia Frekvence 1 Miroslava Škody má mít prezident v demokratické zemi možnost se vyjadřovat a posluchači možnost jeho vyjádření hodnotit. "Živé vysílání je pak základ rozhlasové práce a je to i jediný způsob, jak vést skutečně autentický rozhovor. Proto živé vysílání s prezidentem vítáme," uvedl Škoda.

Zeman v posledních Hovorech z Lán použil několik vulgarit, za což byl kritizován. Podle Rady ČRo rozhlas odvysíláním hovorů porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Rada ČRo uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna rozhlas vyzvala, aby u Hovorů z Lán svůj kodex respektoval. Generální ředitel ČRo poté Zemana dopisem informoval, že bude pořad předtáčený, na což prezident nepřistoupil.

V pořadu zazněla slova "zkurvili", "kunda" nebo "hovno". Prezident ohledně použití vulgarismu odkázal na překlad názvu hudební skupiny Pussy Riot. Zeman slovo "pussy" přeložil jako kunda, což je podle jazykovědců nepřesné, prezidentem použitý výraz je výrazně vulgárnější. Tvrdil také, že v dalším případě citoval svého politického konkurenta Karla Schwarzenberga. Zároveň ale použil vulgární výrok "zkurvili" při kritice služebního zákona.