Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou Zdroj: ČTK

Žena na střední škole ve Žďáru nad Sázavou pobodala studenty. Šestnáctiletý chlapec zemřel

Do jedné ze středních škol v Žďáru na Sázavou dnes vtrhla šestadvacetiletá žena a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, další dvě studentky jsou zraněné, pobodaný je i zasahující policista, řekla mluvčí policie Jana Kroutilová. Podle dosavadního vyšetřování podezřelá, která je z Ostravska, neměla na školu žádnou vazbu.

Zraněné studentky byly převezeny do nemocnice v Novém Městě na Moravě. "Jedno poranění mělo spíš vážnější poranění, druhé bylo lehčí," řekla ČTK ředitelka krajské záchranky Vladislava Filová. Zraněný policista by podle policie neměl být ohrožen na životě.

Napadení se stalo kolem 07:30 na Střední škole obchodní a služeb Českomoravského svazu spotřebních družstev. Útočnici zadrželi policisté zásahové jednotky. "Žena se dostala do školy a napadla studentku. Té studentce přispěchal na pomoc student, toho taky napadla. Bohužel utrpěl zranění, kterému podlehl. Pak napadla další studentku," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Nyní policie ženu vyslýchá.

Přítel jedné ze studentek Pavel Homolka, který postává před školou, novinářům řekl, že mu přítelkyně popsala napadení telefonem. Žena, která přišla do školy, prý vypadala zfetovaná. Křičela a pobodala studenta. Pak nastal zmatek. Útočnice následně údajně pořezala jednu studentku na ruce a zatáhla ji do šatny, kde prý měla nějaké rukojmí.

Ve škole podle mluví se studenty policejní psycholog. Před vchodem postávají hloučky rodičů, kteří si přijeli pro své děti. Škola ukončila vyučování v 11:00.

Podobný případ, i když ne s tak tragickými následky, se stal v květnu 2012. Čtyřiadvacetiletá žena přišla do havířovské školy s několika zbraněmi. Nožem v jídelně napadla vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku. Ženu pobodala a s dívkou se zavřela v jedné z vedlejších místností. Při vyjednávání se ale policii podařilo dítě osvobodit a ženu zadržet. Trestní stíhání bylo v prosinci 2012 zastaveno, pachatelka byla psychicky nemocná.