Rudolf Čechura (druhý z leva)

Rudolf Čechura (druhý z leva) Zdroj: Profimedia

Zemřel Rudolf Čechura, autor večerníčků o Maxipsu Fíkovi

Ve věku 83 let zemřel počátkem týdne v Praze spisovatel Rudolf Čechura, známý zejména jako autor oblíbených večerníčků o Maxipsu Fíkovi, knih pro mládež a detektivek. Uvedl to dnes server iDnes.cz, kterému to řekl Čechurův vnuk Michele Matejka. Pohřeb podle něj bude v úterý.

Rudolf Čechura se narodil 5. února 1931 v severočeské vesnici Želénky. Vystudoval obchodní akademii v Chomutově a pedagogické gymnázium v Jihlavě. Pracoval nejprve jako úředník, učitel a poté v 60. letech jako redaktor Československého rozhlasu a časopisu Věda a technika mládeži. Od roku 1973 byl na volné noze.

Jeho nejslavnější hrdina, přerostlý mluvící bobtail Fík, který už baví děti i jejich rodiče zhruba 35 let, prý kdysi Čechurovi zachránil celou literární kariéru.

Po roce 1969 byl spisovatel z politických důvodů propuštěn z redakce časopisu Věda a technika mládeži, kde tehdy pracoval. Poté navrhl pro televizi "nevhodný" večerníček Bojanské pohádky o rakousko-uherských vojácích a hrozilo, že bude muset se psaním skončit. Domácí i mezinárodní úspěch televizního Fíka, který vznikal od poloviny 70. let pod režisérským vedením Václava Bedřicha, však Čechurovi nakonec další literární působení za normalizace umožnil.

Vedle Maxipsa Fíka napsal například i večerníčky Hugo z hor či Dva ve fraku a zábavnou "učebnici" slušného chování pro děti Pavián mezi lidmi. Čechura byl také významným "holmesologem", propagátorem Sherlocka Holmese v ČR a nositelem řady ocenění za své detektivní příběhy.