Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Kellnerovi i Babišovi se snížil majetek, ale zůstali nejbohatšími Čechy

Vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner zůstává i po potížích v Rusku nejbohatším Čechem. Jeho jmění představuje 130 až 160 miliard korun. Dvojkou je majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš a třetí místo patří Pavlu Tykačovi, který ovládá mimo jiné těžební společnost Vršanská uhelná. Vyplývá to z žebříčku stovky nejbohatších českých a slovenských byznysmenů, který sestavil týdeník Euro.

Podle Eura se struktura českých a slovenských boháčů pomalu mění. „Nahoru se derou lidé kolem moderních technologických firem, kteří si vydělali miliardy vlastním umem. Naopak do pozadí se postupně dostávají byznysmeni, kteří se přímo i nepřímo podíleli na přerozdělování majetku v divokých devadesátých letech," uvedl Vladan Gallistl, který je v Euru manažerem projektu.

Kellnerův majetek se meziročně snížil o téměř osm procent kvůli potížím ruské ekonomiky. V Rusku má PPF řadu velkých investic včetně splátkové firmy Home Credit and Finance Bank. Rovněž Babišovo jmění se snížilo, a to kvůli horším výsledkům jeho chemických firem. Podle odhadu Eura nyní majetek Babiše dosahuje 115 až 130 miliard korun. Proti loňsku si naopak polepšil finančník Pavel Tykač, jehož jmění vzrostlo na 31 až 37 miliard korun.

Celkový majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl 852 miliard korun, což oproti předchozímu roku představuje zvýšení téměř o procento. Na rozdíl od světových boháčů se českým a slovenským miliardářům ale příliš nedařilo, uvádí Euro.