Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: Profimedia

Novým ukrajinským prezidentem se pravděpodobně stane Porošenko

Favorit ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko podle neoficiálního průzkumu provedeného u hlasovacích místností získal v dnešním hlasování 55,9 procenta hlasů a získal úřad hlavy státu už v prvním kole. Expremiérka Julija Tymošenková se umístila druhá s 12,9 procenta hlasů.

Průzkum provedlo společenství fondu Demokratická iniciativa, kyjevského Mezinárodního sociologického ústavu a Razumkovova centra. Statistická chyba ankety je 3,5 procenta. Ukrajinští experti ale varují, že vzhledem k váznoucí organizací voleb, atmosféře strachu na východě země a technickým problémům nemusejí být podobné odhady výsledků přesné.

Osmačtyřicetiletý miliardář Porošenko bylo dlouho považován za jednoznačného favorita. Jeho vítězství hned v prvním kole potvrzuje i souběžný druhý průzkum, který uspořádalo sdružení ukrajinských televizních kanálů. Porošenko podle těchto odhadů získal 57,3 procenta hlasů a Tymošenková 8,7 procenta.

V obou průzkumech je na třetím místě poslanec a bývalý novinář Oleh Ljaško s osmi, respektive 8,7 procenta hlasů. Ostatní kandidáti včetně proruského politika Michaila Dobkina ze Strany regionů nebo podnikatele a bývalého ministra Serhije Tihipka nezískali ani pět procent.

Vůdce ultranacionalistického Pravého sektoru Dmytro Jaroš získal podle ankety jedno procento obdobně jako vůdce komunistů Petro Symonenko. Neuspěl ani šéf nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok.

První úředně potvrzené volební výsledky budou podle volební komise k dispozici nejspíš v pondělí. Podle sdělení ukrajinského ministerstva vnitra se ale dnes do centrálního počítačového systému ukrajinských statistiků dostali hackeři a na některých místech se volební lístky budou sčítat ručně. To může zveřejňování výsledků zdržet.