Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ukrajinský vicepremiér: Na východě země jsou ruští výsadkáři

Na východě Ukrajiny ve městech Slavjansk a Kramatorsk se pohybují ruští výsadkáři, kteří se podílejí na obsazování ukrajinských vládních budov. Prohlásil to podle agentury Unian ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Ve východní části země začala v úterý ukrajinská vojenská operace, jež má za cíl zastavit proruské ozbrojence, kteří v některých městech obsadili radnice a policejní stanice.

"Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny," uvedl Jarema. "To, co říkají (prezident Vladimir) Putin a (ministr zahraničí Sergej) Lavrov, že tu nejsou žádní ruští vojáci, jsou všechno lži," dodal vicepremiér.

Proruští separatisté od víkendu obsazují vládní a policejní budovy v některých městech na východě Ukrajiny. Na akcích se podílejí vyzbrojení muži v uniformách bez identifikačních znaků. Připomínají tak neoznačené ruské vojáky, jejichž akce před několika týdny předcházely rychlé a Západem neuznané ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Moskva stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vyhrocením situace na ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci.

Nynější ukrajinská operace na východě země, kterou ukrajinské oficiální zdroje označují za "protiteroristickou", by podle úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova měla probíhat "po etapách, odpovědně a vyváženě". V úterý večer armáda opět získala kontrolu nad letištěm v Kramatorsku, odkud vypudila proruské separatisty. Město však zůstává v jejich rukou, stejně tak i úřady v dalších nejméně osmi východoukrajinských městech.