Náměstí Nezávislosti

Náměstí Nezávislosti Zdroj: ČTK

Slovem roku je „majdan“. Známe ho z Kyjeva. Co to vlastně je?

Slyšíme to už v souvislosti s Ukrajinou několik měsíců a v podstatě každý den - slovo majdan. Co to ale přesně je? A odkud pochází?

Pod názvem „euromajdan“ se rozumí série protestů na Ukrajině, které začaly spontánně v noci 21. listopadu 2013, den poté, co místní vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s Evropskou unii (měla být slavnostně stvrzena v litevském Vilniusu).

Největší demonstrace se od té doby odehrávají na Majdanu Nezaležnosti (tedy Náměstí nezávislosti) a v jeho okolí. Lidově se místu říká prostě Majdan a je to srdce ukrajinské metropole Kyjeva. Svůj název dostalo v roce 1991 na počest získané nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu. Koncem roku 2004 se stalo centrem Oranžové revoluce. V minulosti byl Majdan velmi příjemným místem k posezení a odpočinku, Ukrajinci to zde měli rádi zejména za teplých letních večerů. Dnes je to bohužel i místo, kde jsou zabíjeni lidé.

Samotné slovo maidan pochází z arabštiny (používá se i v perštině) a objevuje se v různých variantách jako maydan, majdan, midan, meydan. A je to skutečně termín pro náměstí, ale někde i park či větší otevřený prostor. Jedním z vůbec nejznámější míst, které nese tento název, je náměstí Tahrír (neboli Midan Tahrir) v egyptské Káhiře. I tam bylo centrum revoluce proti režimu, i tam umírali lidé. Stejně jako v posledních dnech v Kyjevě.