Hokej

Hokej Zdroj: Reuters

Česko - Švédsko 2:4: Čeští hokejisté se probudili pozdě

Čeští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje v Soči porážkou se Švédskem 2:4. O branky národního týmu se postarali Marek Židlický, který se však prosadil až za stavu 0:4, a Jaromír Jágr. Dalším soupeřem svěřenců trenéra Aloise Hadamczika budou v pátek hráči Lotyšska.

Český tým vstoupil do duelu aktivně, již v 1. minutě vyzkoušel pozornost Lundqvista ve švédské brance Jágr a hned několik střeleckých pokusů si v úvodu připsal Voráček. Otevřít skóre se mu ale nepodařilo.

V útočném pásmu se předvedli i Seveřané. Po odrazu od brusle obránce Rozsívala prošel puk těsně vedle vedle branky, do které se v prvním zápasu turnaje postavil Jakub Kovář.

V polovině první třetiny fauloval v útočném pásmu Erat a Švédové v následné signalizované výhodě otevřeli skóre. Nejprve se pevně usadili v útočném pásmu a následně obránce Karlsson ukázal, proč je nejproduktivnějším bekem NHL. Kovář navíc jeho tvrdou střelu neviděl, neboť mu clonil Alfredsson.

O minutu později přišel další český faul, který ale tentokrát soupeř nepotrestal. Sedm sekund po návratu Barinky na led ale obešel Berglund Krajíčka a střelou na bližší tyč překonal Kováře podruhé. Když poté po 51 sekundách třetí třetiny přidal třetí švédskou branku Zetterberg, pro Kováře zápas skončil. Hadamczik do hry místo něj poslal Saláka.

Ani on ale dlouho čisté konto neudržel, při Židlického trestu jej překonal nechytatelnou střelou Karlsson. Český tým byl v tu chvíli zralý na ručník, z tvrdého direktu se ale dokázal otřepat a zabránil hrozícímu debaklu. V 27. minutě se do první šance dostal Červenka, Lundqvist však jeho pokus lapačkou vyrazil.

V 29. minutě už se ale Čechům podařilo snížit. Eliáš zavezl puk do útočného pásma a přenechal jej Židlickému, který prostřelil Lundqvista. Snížení české reprezentanty nabudilo a v čase 30:01 upravil na 2:4 Jágr, jehož přihrávka prošla i díky švédské teči za brankovou čáru. Kouč Hadamczik se navíc pokusil oživit hru svého týmu změnami v sestavě, do hry poslal Hemského a upravil složení hned tří formací.

Švédsko ale nápor přestálo a více práce než Lundqvist měl Salák, který ale chytal spolehlivě a držel svůj tým ve hře. Na začátku třetí části mohl český tým duel ještě více zdramatizovat v přesilových hrách, nejaktivnější byl Jágr, ani jemu se ale nepodařilo hvězdu New Yorku Rangers překonat. Neujal se ani nebezpečný pokus Eliáše.

Češi se snažili až do konce, třetí porážku od Seveřanů na olympiádě od svého osamostatnění ale neodvrátili. I nadále tak čekají na první výhru pod pěti kruhy proti neoblíbenému soupeři.