Ondřej Moravec

Ondřej Moravec Zdroj: Profimedia.cz

Sbírka medailí se rozrůstá! Biatlonista Moravec získal stříbro ve stíhacím závodě

Ondřej Moravec vybojoval stříbro ve stíhacím závodě na 12,5 kilometru na olympijských hrách a získal pro český biatlon po sobotní bronzu Jaroslava Soukupa ve sprintu druhou medaili v Soči. Devětadvacetiletý reprezentant předvedl vynikající taktický výkon, dokázal se posunout z osmého místa po sprintu a nestačil jen na vítězného Martina Fourcadea z Francie. Třetí skončil jeho krajan Jean Guillaume Beatrix, Soukup po čtyřech chybách při střelbě vestoje obsadil dvacáté místo.

Moravec slaví první velkou medaili z individuálního závodu v kariéře, dosud vybojoval pouze bronz ve smíšené štafetě na loňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Na Vysočině tehdy útočil na cenný kov i v individuálních disciplínách, ale dvakrát skončil čtvrtý.

Češi získali ve třetím dni biatlonových závodů druhou medaili. Do her v Soči přitom na cenný kov čekali, předchozím maximem bylo čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana před šestnácti lety.

Na stupně vítězů pomohl Moravcovi taktický výkon. Na trať vyběhl z osmého místa se ztrátou patnácti sekund na vítěze sprintu Nora Oleho Einara Björndalena. Ještě do první střelby ale stáhl manko na polovinu a na střelnici přijel na konci osmičlenné vedoucí skupiny, která se rychle oddělila od zbytku pole.

Při střelbě vleže vsadil Moravec na jistotu a střílel pomaleji, ale bezchybně. Bronzový medailista ze sprintu Soukup také na prvních dvou položkách vleže nezaváhal, pálil však rychleji než Moravec a v polovině závodu se průběžně posunul na stupně vítězů. Naději na další cenný kov ale pohřbil dvěma chybami při třetí střelecké položce.

Naopak Moravec potvrdil, že je střelba vestoje jeho parádní disciplínou. Po třetí položce se posunul na třetí místo a při rozhodující čtvrté střelbě měl lepší mušku a pevnější nervy než soupeři. Stadion opustil jako druhý za lídrem Světového poháru Fourcadem a náskok sedmnácti sekund mu už s přehledem stačil.

Michal Šlesingr, který ve sprintu obsadil 31. místo, se rozhodl šetřit síly a do stíhacího závodu nenastoupil.