Domácí porod

Domácí porod Zdroj: Profimedia.cz

ANKETA: Mají ženy právo podle svého uvážení rodit doma?

Režisérka a publicistka Jana Doležalová a prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák v aréně názorů Reflexu.

 

 

ANO: ŽENY MAJÍ PRÁVO RODIT, KDE CHTĚJÍ

Domácí porody, tak jak probíhají dnes, mají už naštěstí jen málo společného se situací na počátku devadesátých let. Tehdy se ukázalo, že je mezi těhotnými část, sice malá, ale přesvědčená, která chce rodit mimo zdravotnická zařízení. A to z nejrůznějších důvodů. Ať už z osobního přesvědčení, z nespokojenosti se službami v nemocnicích, nebo z touhy rodit tak důstojně a intimně, jako viděly ve filmech ze zahraničí.

 

Jana DoležalováJana Doležalová|Reflex.czZpočátku se české ženy musely uchylovat k porodům doma „nadivoko“, pokoutně si domlouvaly porodní asistentky, které přijely nebo nepřijely, byly zkušené nebo bez zkušeností s porody mimo nemocnice.

 

Situace se naštěstí změnila. Pokud chce dnes žena rodit doma, má na koho  se obrátit. Může si vybrat mezi několika porodními asistentkami, a dokonce, pokud je zdravá, může být v péči porodní asistentky celé těhotenství, přičemž lékař udělá jen úvodní vyšetření a ultrazvuk ve 32. týdnu. Ženy mají v těhotenství a při porodu profesionální péči, a pokud vše probíhá zdárně, mohou se rozhodnout, zda porodí doma, nebo ve zdravotnickém zařízení. I když je na tom v tomto ohledu stále nejlépe Praha, přiblížili jsme se alespoň tady na dosah službám vyspělých západních zemí. To je pozitivní trend.

 

Stavět se proti němu je nesmyslné. Exemplárně potrestat porodní asistentku za nešťastnou událost spojenou s porodem doma nebo vyhlásit pokutu zdravotnickému personálu, který provede ženu porodem doma, znamená odsoudit těhotné znovu k rození pokoutně a porodní asistentky ke skrývání.

 

Navíc tím ohrožujeme sami sebe. Demokracie nám přinesla nejen možnost rozhodovat a nést za svá rozhodnutí odpovědnost, ale také povinnost tolerovat odlišné názory druhých. V mezích, kde nás fyzicky a jinak neohrožují. Proto bychom se měli i v tomto případě rvát za voltairovské „I když s vašimi názory nesouhlasím, do smrti budu hájit vaše právo je říkat“. Bude to pro nás dobré ve chvíli, kdy i my budeme chtít vyjádřit svůj názor nebo postoj, který se nebude shodovat s názorem většiny.

JANA DOLEŽALOVÁ

režisérka a publicistka

 

 

 

NE: POROD DOMA JE HAZARD SE ŽIVOTEM

Prioritou musí být zdraví ženy a zdraví novorozence. Porody doma ani jedno z toho v žádném případě negarantují. Bezpečnější jsou porody v prostředí zařízeném na řešení komplikací.

 

Vladimír DvořákVladimír Dvořák|Reflex.czKdyby nebylo statisticky zjištěné, že je u domácích porodů zvýšené riziko, mohlo by se rodit úplně stejně, jako se rodilo v 18. nebo 19. století.  Patrně všechny země, kde dochází ve větší míře k porodům doma, mají zkušenost, že těch komplikací je výrazně více než při porodech v porodnici. Není asi jediná země, kde by porodníci tuto evidenci neměli. U nás ale několik militantních porodních asistentek nechce slyšet argumenty. K porodům doma se stavějí negativně prakticky všechny odborné společnosti v Evropě, tím nejsme jiní. I v Nizozemsku, kde jsou porody doma časté, upozorňují tamní gynekologové na četné komplikace a ani jejich odborná společnost porody doma nepropaguje.

 

Pokud jde o poskytování péče mimo zdravotnická zařízení, nejsem ten, kdo tu může rozhodovat o nějaké regulaci. Je určitě záslužné poskytnout takovou péči v případě akutního stavu doma nebo kdekoli jinde. Ale myslím si, že je naprostá nezodpovědnost plánovat porod v domácnosti a u takového porodu asistovat. Je to hazard se zdravím rodičky i dítěte.

 

Důvody, proč chtějí matky rodit doma, jsou nejspíš emoční a neztotožňuji se s nimi.

 

Zásadní argument proti je, že v případě komplikací nemůže včas zasáhnout lékař. I když přiběhne včas, nezasáhne, protože nemá příslušné vybavení a podporu dalších kolegů. Císařský řez v domácnosti neprovedeme, ať jsme erudovaní, jak chceme. Proto asi také lékaři odmítají u něčeho takového asistovat. Základní argument, který používají některé porodní asistentky a jenž je scestný, říká, že pokud těhotenství probíhá fyziologicky (normálně), tak proběhne normálně i porod. Pokud někdo tohle tvrdí, buď záměrně lže, nebo o problematice nic neví. Těhotenství a porod se mohou zkomplikovat naprosto kdykoliv a potom skutečně rozhodují minuty. Představa, že v případě akutní komplikace naložíme paní do auta a odvezeme ji do porodnice, je nesmyslná.

VLADIMÍR DVOŘÁK

prezident České gynekologické a porodnické společnosti