Murdoch, Brooksová

Murdoch, Brooksová Zdroj: Profimedia.cz

Kauza News of the World nekončí. Murdochova žena č. 1 Rebekah Brooksová ano

Rezignace Rebeky Brooksové, výkonné ředitelky News International, která dnes překvapila celou mediální scénu, přichází pro Mudrochovo impérium podle všeho příliš pozdě.

 

Přesto je to jediná logická obrana v okamžiku, kdy se skandál s odposlechy, které měli provádět novináři nedělníku News Of the World, začal šířit z Velké Británie i do Spojených států, kde už podezření z odposlouchávání pozůstalých po obětech teroristických útoků 9/11 vyšetřuje FBI. Od vypuknutí skandálu před více než týdnem Murdoch Brooksovou bránil. Dnes ráno se ukázalo, že bezúspěšně - první dáma jeho impéria padla pod tíhou skandálu, který hrozí Mudrochovo desítky let budované impérium minimálně oslabit, když už ne úplně rozmetat.

 

 

Brooksová, která se narodila v roce 1968, pracovala pro Mudrochovo impérium více než dvacet let. Začínala v bulvárním News of the World jako sekretářka, aby se během dvanácti let vypracovala na šéfredaktorku. V době svého jmenování byla nejmladší šéfkou novin v Anglii. V roce 2003 se stala šéfredaktorkou deníku The Sun a první šéfredaktorkou deníku v Anglii. Pokud měla být příkladem pro feministky, moc se to nepovedlo - noviny pod jejím vedením sice rostly co do úspěšnosti, ale její metody byly často kontroverzní. Kupříkladu zveřejnění seznamu odsouzených pedofilů včetně jejich adres, které Sun pod jejím vedením otiskl, vedlo k pokusům o lynčování nevinných lidí, jejichž jména byla shodná s těmi na seznamu.

 

Brooksová se nebránila kontroverzím ani v soukromí- v roce 2005 byla zatčena poté, co se měla dopustit napadení svého tehdejšího muže. Nutno dodat, že šlo o herce a pozdějšího válečného reportéra Rosse Kempa, který rozhodně není žádné ořezávátko.

 

Rezignace Brooksové teď dostává pod tlak druhého muže impéria - Ruppertova syna Jamese. Jeho otec ho v rozhovorech hájí, nicméně zdá se, že celé impérium se potácí pod Jamesovým vedením ve zmatku. Zatímco Brooksová rezignovala, ve Spojených státech vyšel novinový rozhovor v Jamesem Mudrochem, který v něm tvrdí, že celá kauza je jen bouří ve sklenici vody.

 

 

Otec i syn Mudrochové společně s Brooksovou také příští týden předstoupí před parlamentní komisi, kde budou vysvětlovat, zda věděli o tom, že reportéři jejich novin prováděli nelegální odposlech známých lidí, ale třeba i třináctileté unesené dívky. Brooksová zdaleka nemusí být spolední obětí.