umělá vlny na kanálu Deltares

umělá vlny na kanálu Deltares Zdroj: deltares.com

Nizozemci otevřeli největší "vlnomet" na světě

Největší zařízení na výrobu umělých vln na světě vybudovali Nizozemci v Delftu. Betonový tunel v délce 300 metrů, jehož stavba trvala tři roky, pomůže tamním projektantům otestovat systém ochrany proti záplavám, informovala agentura AFP.

Výzkum moře je pro Nizozemsko klíčový, neboť dvě třetiny jeho území leží pod úrovní mořské hladiny. "Nyní můžeme vyzkoušet, co se stane, když k našim hrázím dorazí velká vlna," řekla v pondělí při slavnostním otevření "vlnometu" nizozemská ministryně infrastruktury Melanie Schulzová.

Video placeholde
První vlna nového kanálu na umělé vlny • deltares.com

Devět metrů hluboké a pět metrů široké zařízení nazvané Delta Flume může vytvořit vlnu vysokou až pět metrů. V přilehlé vodní nádrži se za masivními kovovými vraty nachází devět milionů litrů vody, které mohou být pumpovány rychlostí až 1000 litrů za sekundu.

Video placeholde
kanál na výrobu umělých vln • deltares.com

Nizozemsko bojuje s mořem po staletí. V noci ze soboty 31. ledna na neděli 1. února 1953 prožilo hrůzné chvíle, když se kvůli protržení pobřežní hráze v Severním moři na jihozápadě země značná část území ocitla pod vodou.