Černý panter z přírodní rezervace

Černý panter z přírodní rezervace Zdroj: gazzettadellevalli.it

Národní rezervace Torbiere del Sebino
Národní rezervace Torbiere del Sebino
Národní rezervace Torbiere del Sebino
Národní rezervace Torbiere del Sebino
Národní rezervace Torbiere del Sebino
13
Fotogalerie

Panter – vegetarián drží v šachu italský národní park

Kdyby ho tak vzal čert, říkají obyvatelé v okolí národního Torbiere del Sebino v italské Lombardii. Mají na mysli černého pantera, který se - údajně - v parku usadil. Park je už od července zavřený a místní se bojí, nemluvě o tom, že odliv turistů je připravil o peníze.


Park zavřely koncem července úřady regionu Lombardie ihned poté, co se objevila první zpráva o setkání se šelmou. Pantera uviděl řidič kamionu, když tankoval u benzínky. Velká šelma s oranžovýma očima, jak ji popsal, stála opodál.

Úřady nejprve uspořádaly loveckou výpravu. Desítky policistů, veterinářů a odborníků na kočkovité šelmy pročesávaly park a kladly pasti s nejvybranějšími panteřími pochoutkami – tedy pěknými kusy masa. Jenže vše marné, panter se návnad ani nedotkl.

Odborníci poté usoudili, že jde o šelmu-vegetariána. Podle nich byl vychován v zajetí a z toho plyne i jeho nezvyklý apetit. Nejspíš prý je zvyklý na kočičí granule.

Park, který má 360 hektarů a zahrnuje jezero, louky i hustý les, zůstává zavřený nejméně do 20. srpna. Jen organizace odchytu jej stála 15 tisíc euro.

„Měl jsem odjel na dovolenou, ale jsem jeho rukojmím! Denně mám kvůli němu 100 hovorů, už mi to leze krkem,“ postěžoval si listu Corriere Della Sera prezident parku Edilberto Rinaldi.

Příjemné není soužití s neviditelnou šelmou ani pro místní. Ať reálná, nebo jen jako důsledek davové psychózy, hrozba zvířete-zabijáka visí stále ve vzduchu. Ve městě Provaglio minulý týden například starosta zrušil tradiční čtení pohádek dětem na centrálním náměstí – prý to bylo příliš nebezpečné.

Doposud bylo hlášeno 18 „zaručených“ svědectví o výskytu pantera v okolí měst Provaglio, Corte Franca and Iseo. Vzhledem k tomu, že většina byl zaznamenána až poté, co se zpráva o zvířeti stala hitem lokálních médií, odborníci jim moc nevěří. Na policii se obrátily další stovky lidí, kteří „něco“ viděli – většinou šlo o velké kočky nebo psy.