Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News

Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News Zdroj: Zbyněk Pecák

Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
20
Fotogalerie

Oktagon na Primě vyhrál Pavel. Zpráva pro Babiše zní: tohle nejsou Drahošové

Petr Pavel a Danuše Nerudová si na začátku dnešní superdebaty předali dárky. Nic nemohlo lépe podtrhnout počáteční atmosféru prezidentského přáteláku, který však Prima zasadila do kulis MMA. Pavel s Nerudovou se časem přizpůsobili a vyměnili si dost úderů, a i když oba působili ve formě, generál byl uvolněnější a jistější. A neúčast Andreje Babiše dala televize expremiérovi sežrat asi nejlépe, jak to šlo.

I když Andrej Babiš dal dopředu vědět, že dorazí jen do čtvrteční debaty na Nově, reklamy na „primáckou“ superdebatu po celý týden inzerovaly i Babiše. S jeho tanečkem kolem debat si Prima asi nemohla poradit lépe – diváky na Babiše nalákala a v přenosu vůbec nezaznělo, že neúčast avizoval předem. Pro ty, kdo o debatách neměli přehled, to působilo tak, že se z debaty „ulil“ na poslední chvíli. Zkrátka se ještě více zvýraznilo, že se Babiš vyhýbá konfrontaci. Ne že by to něco dramaticky změnilo, ale aspoň bylo vidět, kdo je kdo.

Flanelka pro účetní

Pavel s Nerudovou si však na souboj vystačili, a to ačkoli debatu začali pozdní vánoční nadílkou. Pavel prokázal větší originalitu a důvtip, když Nerudové věnoval flanelovou košili a na Babišovo místo položil jeho oblíbenou „trumpovskou kšiltovku“ – místo Babišova „sorry jako“ na ní však stálo „generál“. Nerudová Pavlovi dala na oplátku krabičku čokolády a zdálo se, že ze superdebaty bude opravdu jen jakási nekonfrontační a vlídná rozcvička před střetem s Babišem.

Dramaturgie pořadu ale byla jiná a hned na začátek moderátoři přečetli vzájemné výpady z poslední doby. Nejprve zazněla Pavlova citace o tom, že by jako prezident rád využil rady Nerudové v oblasti účetnictví, což bývalá rektorka v pondělním tweetu označila za ponižování.

Přestože z reakcí po Nerudové pondělním výroku bylo zřejmé, že tento kampaňový tah se nepovedl, Nerudová jej dnes dál rozvíjela. Moderátorka Tománková jí připomněla, že na Mendelově univerzitě stále působí jako vedoucí Ústavu účetnictví a daní. Nerudová argumentovala tak, že veřejně vystupuje jako expertka na daně, ne účetnictví. Svým vyjadřováním paradoxně sama obor účetnictví a profesi účetních degradovala, jako by byli účetní méně hodnotní, než „daňaři", mezi něž se Nerudová tak důrazně zařazuje.

Naopak si Nerudová nestála za jinými výpady proti Pavlovi. Když se jí Tománková zeptala, co myslela slovy o agentovi a rozvědčíkovi, odpověděla vyhýbavě: „To bylo všeobecné konstatování o pojmech, které jsou ve veřejném prostoru.“

Na druhou stranu, i u Nerudové byl vidět pokrok. Po řečnické stránce byla někdy lepší než Pavel, mluvila pohotově a u ekonomických témat byla vidět její hlubší znalost. U zahraniční politiky však působila poněkud idealisticky její slova o Václavu Havlovi. V téhle části zase jistěji působil Pavel, který naopak o daních mluvil dost nekonkrétně.

S vejci a zubaři na Babiše

Nerudová potřebovala zabrat, i proto svému soupeři například vyčetla, že se namísto prezidentské standarty raději nezabývá nedostatkem zubařů v Moravsko-slezském kraji nebo cenou vajíček. Inflace a nedostupnost zdravotní péče jsou zásadní problémy a politici je musí řešit. Zároveň není jasné, co s tím vlastně chce Nerudová udělat jako hlava státu. Bude zajímavé sledovat v tomto tématu její zítřejší střet, nebo možná i předhánění s Andrejem Babišem.

Ten se na debatu určitě díval a před zítřkem musel vidět dva celkem zdatné soupeře. Někdy se zapomíná na to, že před pěti lety prezident Zeman obhájil i díky tomu, že jeho soupeř Drahoš se v politice moc neorientoval a jeho kampaň byla nezáživná. Debaty před prvním kolem tehdy připomínaly politologické besídky, takže Drahoše nepřipravily na souboj s matadorem Zemanem. Pavel i Nerudová jsou v tomhle jiní protivníci, jsou lépe trénovaní a Babiše můžou na Nově dostat pod tlak. U konkurence se dnes večer obstojně rozehráli.