Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám

Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám Zdroj: Zbyněk Pecák

Andrej Babiš oficiálně zahájil kampaň k prezidentským volbám
Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
Andrej Babiš na Národní třídě 17. listopadu 2022
Andrej Babiš na Národní třídě 17. listopadu 2022
Andrej Babiš a jeho manželka pečou předvolební sekanou.
12
Fotogalerie

Tanec o Hrad: Babiš není tak silný, jako byl Zeman. A Pavel s Nerudovou mají lepší kampaň než Drahoš

Andrej Babiš není ani zdaleka tak silný, jako byl před pěti lety v prezidentské volbě Miloš Zeman. A generál Petr Pavel i ekonomka Danuše Nerudová mají daleko propracovanější, výraznější a emotivnější kampaň než při minulé volbě strnulý akademik Jiří Drahoš. Znamená to snad, že superpopulista Babiš prohraje a novým nájemníkem Pražského hradu a zámku v Lánech bude zástupce liberálního Česka? Ne tak úplně, ale šance jsou daleko vyrovnanější než při minulé volbě.

Sázkové kanceláře zareagovaly na vývoj posledních týdnů velmi rychle. Favoritem podle nich najednou není Babiš, ale Nerudová následovaná Pavlem. To ale spíše odráží vývoj samotné kampaně a vyhrocené emoce, které bývají s přímou volbou vždy spojené. Jako například velká taškařice se školním testem, při kterém Babiš pouze potvrdil, že je intelektuální ignorant. To ale nebylo od člověka, který nečte knihy a neumí pracovat s počítačem, žádné překvapení. Podle všeho to ani neovlivní jeho starší voliče v menších městech a na venkově.

Před rozhodnutím v roce 2018 se mnozí kandidáti vymezili vůči Zemanovi, i když Drahoš na začátku své kampaně tvrdil, že rozhodně nebude Antizeman… Nebylo to ale tak jednoznačné jako teď, kdy se hraje vyloženě na jednu branku, ve které stojí Babiš. Ten je ostřelován zcela zaslouženě, ale trumfování v tom, kdo je větší Antibabiš, rozmělňuje pozornost na ostatní kandidáty a jednu kandidátku. Miloš Zeman je ale jiný politik než Babiš. Útoky na svoji osobu odvracel někdy i zákeřnými protiútoky za použití lží a dezinformací. Byl v tom silný, a proto byl nakonec úspěšný. Babiš je ale při každém ataku soupeřů na chvíli vykolejený, čeká, jak zareaguje jeho tým poradců. Když je v nesnázích, ztrácí klid, který by měl být přitom pro hlavu státu typickou vlastností.

Andrej Babiš je ustrojený jinak než Miloš Zeman a je v mnoha ohledech slabší. To se může projevit na jeho volebním výsledku. 

Zásadně jiná je i předvolební kampaň generála Pavla a ekonomky Nerudové. Jiří Drahoš si před pěti lety jako kdyby neuměl se závěrem kampaně poradit, chyběla nějaká pointa a některé skupiny obyvatel vůbec nedokázal zasáhnout. Pavel a Nerudová mají podle všeho dostatek peněz a dostatek píárových poradců, kteří jim připravili kampaň na míru. Například Nerudová většinou mluví jako pečlivě naprogramovaný stroj a tím se snaží eliminovat chyby. Dá se také očekávat, že na ni i na Pavla (u dotačního šíbra Babiše je to také jednoduché) budou před samotným hlasováním ještě vytaženy různé kauzy a pseudokauzy. I na tuto situaci jsou ale kandidáti dobře připraveni. Lavírování Drahoše se nedá očekávat.

Co může být výsledkem toho, že Babiš je slabší, než byl Zeman, a že jeho největší soupeři jsou silnější než kdysi Drahoš? Bude to trojboj, ale postoupit mohou jen dva. Není to tedy westernový souboj, kdy stojí proti sobě dva pistolníci. Jeden ze soupeřů vystřelí na závěr od boku. Koho zasáhne?

Video placeholde
Kandidáti na prezidenta: Andrej Babiš • Videohub