Jsou místa, kam lezu opravdu nerad, tohle mezi ně patřilo

Jsou místa, kam lezu opravdu nerad, tohle mezi ně patřilo Zdroj: Honza Mudra

Navrtali horu Říp! Staví se zde budoucí prezidentská hrobka pro Zemana?

Jeli jsme udělat do ilegální štoly, kterou kdosi ilegálně vykopal do nitra hory Říp, nějaké veselé video. Natočili jsme ho, jsme profesionálové - ale o účelu a smyslu toho ilegálního báňského díla se z toho videa mnoho nedozvíte.

Myšlenka, kterou v něm rozvíjíme, je logická. Je-li něco symbolem české státnosti, je to právě hora Říp. Je-li někdo symbolem české státnosti, je to Miloš Zeman. Takže odpovědnost za ten načerno vykopaný důl padá jednoznačně na Ovčáčka.

Video placeholde
Tajná štola v hoře Říp • Reflex.cz

Když jsme ale lehce sarkastické video dotočili, najednou jsme zjistili, že s vynecháním humoru vůbec nevíme, co na tu gigantickou díru říct. V tištěném Reflexu celou naši výpravu popisuji vážněji než ve videu, ale ani tam nenajdete rozuzlení. Já ho totiž neznám. Takže pokud vás napadá, proč někdo dva roky s pomocí těžkých sbíječek kutal do hory Říp, ve které se nenacházejí žádné vzácné nerosty, šachtu dva a půl metru a za ní snad šestimetrovou štolu, napište to do diskuse. My v redakci jsme na to prostě nepřišli.

Reflex 36/2015Reflex 36/2015 | ArchívReportáž Jiřího X. Doležala Kdo nám navrtal Říp? najdete v novém tištěném Reflexu, který vyšel 3. září.