Jak se počítá psychická újma?

Jak se počítá psychická újma?

Jak se počítá psychická újma?

Kdekdo zná příběh vyměněných holčiček v třebíčské porodnici. Málokdo by se jistě chtěl ocitnout v tak složité situaci, ale že by to způsobilo psychickou újmu oběma rodinám dohromady ve výši dvanácti miliónů korun, to mi připadá pomalu stejně fascinující jako celá ta story. Vážení odborníci, podle jakého vzorce se taková újma počítá? Jak jste dospěli k takovému číslu?


Jistě, je to řečnická otázka. Nečekám odpověď. A taky vím, že takový vzorec neexistuje. Obě rodiny jen „zkoušejí“, co kdyby to vyšlo. Fakt, že se vše nakonec vysvětlilo a spravilo, že dvě rodiny mají zdravé a krásné holčičky, navíc se spřátelily (alespoň se to tak zdálo) a dostaly stotisícové odškodné od krajského hejtmanství – to jim nestačí. A právní zástupce rodin se bude jistě u soudu snažit, palmáre v případě úspěchu představuje jistě zajímavou sumu. Soudní tribunál se tak ocitne před zajímavým oříškem. Kolik jim nakonec přizná? Neměly by na tu částku vypsat sázkové kanceláře kurzy?
Chtít milióny za vlastně „nalezení“ dcer je skoro absurdní v porovnání s dalším dětským případem nedávné současnosti. Jakou částku by potom asi mohl žádat Roman Rokos, otec zavražděného pětiletého Honzíka, za to, že policie v tomto smutném případu tak fatálně pochybila? Pan Rokos oznámil, že bude žádat odškodné, a pokud neuspěje, podá žalobu na stát. Jeho advokát zatím neuvedl, o jakou částku by šlo.
Jaká asi může být výše újmy v jeho případě? Jak tohle stanovíte, vy slovutní výpočtáři traumat? Na místě rodičů nalezených holčiček bych si však ve světle tohoto případu připadal mírně nesvůj... I když lze rozumět tomu, že není špatné mít zdravé dítě a ještě si vysoudit šest miliónů; to může být ostatně pro každou z holčiček základ slušného věna.



Související články:

Anketa: SOUD KVŮLI NAROZENÍ DÍTĚTE? (Reflex online, 10. 3. 2008)
Anketa: ZÁMĚNA DĚTÍ – NÁSLEDKY NA CELÝ ŽIVOT? (Reflex online, 5. 10. 2007)