Darina Křivánková

Darina Křivánková Zdroj: Ondřej Szollos

Klidná chvíle se sklenkou vína, nejspíš na dlouhou dobu poslední. Jakmile se podnik otevře, už se člověk nezastaví.
Bistro Topinka čekalo na Darinu v Českém Krumlově. Byla to láska na první pohled.
Do gastronomického byznysu je třeba mít dobrého parťáka,  Darina vsadila na svého přítele Daniela
3 Fotogalerie

Darina Křivánková: Skromné vaření dnes není žádná z nouze ctnost, ale trend. Kdo ho umí, je frajer!

Kateřina Kadlecová
Diskuze (0)

Darina Křivánková (52) nastoupila do Reflexu před čtrnácti lety. Pak stihla přejít od kinematografie ke gastronomii, šéfovat třem časopisům o jídle, založit bytovou restauraci a popsat všechny možné trendy ve stravování, případně je spoluvytvářet. Nyní se vydává do Českého Krumlova, aby zde opět zaplnila libou vůní a hladovými strávníky přepychové bistro Topinka.

Před deseti lety jsi sekla s psaním o filmu a začala se živit jako gastronomická novinářka s občasnými výlety k přípravě cateringů na klíč. Rozhodla ses tehdy správně?

Jsem přesvědčená o tom, že ano. Znám spoustu osudů, kdy člověk dělal za jedním ponkem v jedné továrně celý život, pak odešel do důchodu a za týden umřel. Mně přijde život příliš krátký na to, abych ho prožila za jedním ponkem v jedné redakci, u jediné profese. Zůstala jsem novinářkou, ale moje práce se z gruntu změnila. Nejprve jsem o jídle začala psát – bavilo mě to a v té době se v české gastronomii začaly dít věci mnohem zajímavější, než jaké se děly v kinematografii, kterou jsem studovala a pak se jí léta profesně věnovala. Ohromně mě bavilo vzdělávat se v gastronomii, objevovat sobě i čtenářům nové věci, mapovat ten prostor. Gastronomické novinařině velmi chyběl fundovaný přístup a práce se zdroji; byla vnímána jako obor, který může dělat každý, vždyť skoro každý vaří. Ještě větší pracovní kotrmelec pak přišel, když jsem začala dělat šéfredaktorku časopisu o jídle. Díky téhle škole mám dnes pocit, že dokážu zprodukovat a uřídit cokoli.

Sama jsi dělala produkci, back office, food styling, tedy vařila jsi fotografovaná jídla…

To byla taková moje specialita. V redakcích si šéfredaktor často musí vystačit s minimalistickým týmem, práce ale neubývá; naopak čím dál méně lidí musí dělat čím dál víc práce. Je proto výhodou, když umíte všechno, když jste takový univerzál. Na všechny ty ženy – protože u nás dělají šéfredaktorky lifestylových časopisů podstatně častěji ženy – je čím dál větší tlak. Já tomu říkám systém tažných krav. Tyhle holky toho strašně hodně zvládnou a obvykle nemají záklopku, aby si duply: „Tak tohle ne, tolik toho prostě dělat nebudu!“ Mají nějaký – často velmi malý – rozpočet, za který musejí vyrobit produkt. Je vlastně na nich, kde ušetří a jak k výsledku dojdou, jestli někoho ukecají, aby pro ně něco udělal za málo peněz, nebo to dokážou samy. Já zjistila, že to radši udělám sama, než abych se někoho doprošovala a podhodnocovala ho. Takže jsem se za­učila a později zdokonalila ve food stylingu a dalších pěkných činnostech, za což jsem dnes vděčná, protože umím uvařit prakticky jakékoli jídlo tak, aby pěkně vypadalo na fotce. A pochopitelně skvěle chutnalo.

Od roku 2011 jste s tehdejším manželem, autorem několika knih a turistických bedekrů Rostislavem Křivánkem, pořádali u vás na kmetiněveské faře servírované večeře v rámci bytové restaurace. Pomohla jsi tím nastartovat nový trend.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Začít diskuzi