Pejsek a kočička

Pejsek a kočička Zdroj: Josef Čapek

Pejsek a kočička se vracejí. A přibude k nim rošťák zajíc

Je tomu už 87 let, co vyšla tolik oblíbená knížka Povídání o pejskovi a kočičce. Blíží se ale narozeniny Josefa Čapka a k této příležitosti spatří světlo světa pokračování příběhů nezvedené kočkopsí dvojice.

Nové povídání o pejskovi a kočičce vyjde 23. března, přesně na den, kdy se spisovatel Josef Čapek narodil. Autorem ilustrací je renomovaný scénograf a pedagog Jaroslav Milfajt. Text pro knihu napsal Vlastimil Peška, umělecký režisér brněnského divadla Radost.

Podle Pešky vystihl Čapek přesně vztah malých dětí k domácím zvířatům. „Jsem přesvědčen, že má smysl navázat na Josefa Čapka a pokusit se potěšit Novým povídáním o pejskovi a kočičce dnešní děti a snad i jednou jejich děti. Vždyť Čapkovo povídání dělá radost malým i velkým čtenářům již čtvrtou generaci,“ říká.

Po skoro 90 letech čeká pejska s kočičkou několik zásadních novinek. Především dostanou parťáka. Do úplně nových příběhů, kde slaví Vánoce, Velikonoce, zařizují domácnost nebo se věnují ekologii, se zapojí rošťácký zaječí soused.

Původní Povídání o pejskovi a kočičce napsal Čapek pro svou dcerku Alenu. On sám byl často ve stínu slavnějšího bratra Karla. Ve skutečnosti je však mnohé umělecké působení spojovalo a tvorba pro děti je jednou z věcí, která hrála roli v životě obou. Stejně zásadní dílo do dětského světa vnesl i Karel Čapek knihou Dášeňka čili život štěněte. Originalita a citlivost byly vlastní oběma autorům. Stejné přednosti vyzdvihuje Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka i u pokračování každodenních osudů oblíbených chlupáčků.