Anifilm

Anifilm Zdroj: Anifilm.cz

Pixar, Disney, kapří hranolky a úlet z Polska: festival Anifilm je za dveřmi

Málokde milují animovaný film tak jako v Třeboni. Ví to každý, kdo alespoň jednou zažil promítání na hladinu rybníka Svět. Kdo netuší, o čem je řeč, měl by 3. května vyrazit do jižních Čech.

Festival Anifilm je mimořádný nejen díky rybničním projekcím a legendárním kapřím hranolkám namísto popcornu. Genius loci je však jedna věc, péče o program další - a právě ten má třeboňská přehlídka každoročně do detailu vypiplaný. Myslí na publikum multiplexové i na gurmánské, na filmové studenty, i na samouky. 

 

Ti budou mít letos mimochodemletos žně - seznam speciálních akcí zahrnuje odpočinkové besedy i intenzivní dílny a je jich spousta.

 

Jen pro představu: režisérka Maria Procházková probere nejvýraznější animované filmové titulky včetně ikonického Bonda či Růžového pantera. Objev minulého roku, Tomáš Luňák, povypráví o Aloisi Nebelovi a dnes světoznámé technice rotoskopii. Jan Svěrák a Jakub Dvorský ukážou, jak rozpohybovali Kukyho a jeden z nejzkušenějších českých trikařů, Boris Masník ze studia UPP, popíše, jak a kam se posunul svět zvláštních efektů.

 

 

Chybět nebude ani plakátová tvorba a zcela samostatnou kapitolou potom budou počítačové hry. Těm, respektive animaci v herní tvorbě, totiž organizátoři vyhradili jeden celý den. Během něj si budou moci osahat a zkusit nové nebo ještě vznikající herní projekty, zajímavé mohou být i workshopy s experty jako Jakub Dvorský a Jaromír Plachý (Amanita Design), Reece Millidge (Damp Gnat), Felix Bohatsch (Broken Rules) či Martin Procházka (Hammerware).

 

Na své si nicméně samozřejmě přijdou i ti, které vůbec neláká být aktivní. Projekce zahrnují hity ze studií Walta Disneyho i Pixaru, kompletní pětici krátkých animovaných filmů nominovaných na letšního Oscara, lahůdky v podobě animovaných hororů a dokumentů, ale například i "nekrtkovskou" tvorbu Zdeňka Milera.

 

 

Zajímavé tituly najdeme navíc také ve třech soutěžních sekcích. Ocelotovy Příběhy noci, uváděné už na loňském festivalu v Cannes, snad ani není třeba představovat, zážitek nicméně slibuje například i kultovním komiksem insirovaný film Ježek Jiří. Děj satira, která rozdělila Polsko na dva nesmiřitelné tábory, se prý točí kolem piva, skateboardů a klonování. Že to zní šíleně? Celý Anifilm je šílený. Mile šílený.


Kdy: 3. - 8.5.
Kde: Třeboň
www.anifilm.cz