Po loňském debutu představuje 31letá Francouzska živé DVD

Po loňském debutu představuje 31letá Francouzska živé DVD Zdroj: Sony Music

Na podiu působí uvolněně a přirozeně, což je velká část jejího kouzla
Zaz rozhodně nepatří mezi muzikanty, kteří by se báli experimentování
Na dvou diskách (CD a DVD) naleznete na albu živý záznam 16 skladeb a bonusovémateriály z jejího života
Ve Francii ji fanoušci považují za následovnici Edith Piaf. Prý má podobný hlas.
Narozdíl od Piaf sice nepřišla přímo z ulice, zkušenost s muzicírováním na ulici už má ale za sebou
6
Fotogalerie

Zaz coby nová Piaf. Mladá Francouzska zachází se šansonem jako pravý mistr

Šanson v její tvorbě ožívá v jakési modernější, globalizovanější a dost rozverné podobě - ovšem pozor! Se vší vážností je tahle francouzská zpěvačka možnou pokračovatelkou Edith Piaf. Ne ale až tak hudebně, jako spíš osobnostně.

Zaz: Sans Tsu Tsou
vydalo: Sony Music
čas: CD i DVD 64: 18 minut (plus bonusy)
cena: 390 korun

 

Podobně jako legendární Piaf i Zaz působí dojmem "děvčete z lidu". Obyčejné holky, která dokáže z podia rozdovádět t i unuděné diváky, civící překvapeně na její nadšené poskakování. A specifický zpěv i frázování, které přesně zapadá do její hudební tvorby. Vlastně je to gypsy jazz, písničky o obyčejném životě obyčejných lidí, zpívané roztomilou francouzštinou. Zaz zachází s francouzským šansonem s citem a hlavně s rozumem.

 

 

Žádné zesměšňování nebo znevažování národní tradice, to "šaškování" na podiu pramení čistě z jejích nálad, dává průchod nadšení z toho, že se věci daří a ona profesionálně zpívá! Po debutovém albu představuje nyní Zaz koncertní záznam na DVD. Kde se tahle jednatřicetiletá zpěvačka vlastně vzala? "Věci se daly do pohybu, když mi bylo 20, studovala jsem na hudební škole Bordeaux CIAM a začala jsem působit ve své první kapele, bluesové kapele," říká.

 

 

"A také jsem se našla na turné s baskickým tanečním orchestrem, se kterým jsem pařila ve městě Bayonne a u zdí hradu Carcassonne. O dva roky později jsem objevila inzerát: Don Diego hledá zpěvačku. Přihlásila jsem se jako ZAZ. A přišel čas na africké, arabské, andaluské, brazilské a latino vlivy: cokoliv se vám zlíbí, ve společnosti naprostých profesionálů!," vzpomíná sympatická dlouhovláska.

 

Narodila se počátkem 80. let v Tours jako Isabelle Geffroy, od dětství byla prý spontánní a plná humoru. Díky tomu ostatně přežívala problémy, které se jí stavěly na hudební dráze do cesty poté, co se přestěhovala do Paříže. Když jí koncem měsíce docházely peníze, okouzlovala pouliční chodce na Montmartru zpěvem se svými muzikanty: kytaristou a basákem, který byl stejný nadšenec jako ona. Cesta k prvnímu albu byla víceméně otevřená.

 

 

"Kromě toho se mi ale také podařilo vystoupit před 10 000 lidmi na stadionu Hendaye, jammovala jsem s Chilany v Casablance, zpívala písně Edith Piaf v srdci Sibiře, roztančila Place du Tertre na pařížském Montmartre, volně vystupovala v kolumbijském solném dole, jela turné v Egyptě (aniž bych viděla alespoň nějaké z jejich památek), vyhrála soutěž Génération Réservoir, cítila lásku na pódiu Pařížské Olympie, nahrála část svého alba s Raphaëlem (tím jedinečným mužem, který točí videoklipy na střechách domů v mínus 10°) a tisíc dalších věcí," vyjmenovává zpěvačka své aktivity.

 

Debut jí vyšel v celé Evropě a v Kanadě loni v létě. Do toho neustále vystupovala v televizi a na koncertech, objevila se několika prestižních festivalech. Jejím leitmotivem je písnička. Bude prý zpívat kdekoliv, kde se bude moci svobodně vyjádřit slovy, které zobrazují každodenní život se starostmi i radostmi. Zpívá samozřejmě francouzsky, na DVD naleznete 16 skladeb. Nechybí mezi nimi ani její největší hit Je Veux, s nímž získala letos další cenu, Victoires de la Musique.

 

Pokud máte rádi kvalitní muziku, na Zaz se klidně spolehněte, neboť to je to hlavní, o co jí v kariéře jde. Díky živému vystupování a schopnosti strhnout publikum na svou stranu se během posledních měsíců stala jednou z nejprodávanějších francouzských interpretek a její věhlas už překročil i evropské hranice, své příznivce má v Japonsku i Spojených státech, ale i Kanadě a Turecku.