Miminko

Miminko Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Tohle jsme chtěli? 45 procent dětí se rodí mimo manželství. Bude se o ně starat stát?

Před každými volbami většina stran hovoří o rodinné politice a slibují, co všechno se v této oblasti stane. Děje se ale pravý opak toho, o čem se většinou diskutuje. Podle údajů, které zveřejnil v těchto dnech Český statistický úřad, se v minulém roce narodilo až 45 procent všech dětí mimo manželství. Do budoucnosti to bude mít neblahý vliv na společnost.

Například v letech 1920 až 1935 se mimo manželství narodilo u nás kolem 12 procent dětí. Za druhé světové války číslo pokleslo mezi 4 až 5 procent. Podobně nízké bylo i v první polovině 70. let. Ještě v roce 1990 to bylo 8,5 procenta (tedy méně než za první republiky). Pak ale nastal zlom a každý rokem přibývá podobných dětí. Loni to bylo těch vzpomínaných 45 procent. Už abychom se začali bát, že klasické rodiny z české společnosti úplně vymizí.

Podobný trend přitom například vůbec není důkazem větší emancipace žen, jak někdo tvrdí. Naopak - ženy to často dostává do velmi složitých situací v případě financí či psychiky. Ano, existují i případy, že si něžné pohlaví vystačí samo, že trvalý mužský prvek ve svém životě nepotřebují. To samé se ale nikdy nedá tvrdit o dítěti. Pro dítě je lepší, když vyrůstá v rodině.

Některé ženy pak tvrdí, že daly přednost pracovní kariéře a na děti a rodinu prostě nezbyl čas. Že by ale tento důvod mohl vést až k obrovskému číslu 45 procent, je v podstatě vyloučené.

Zbývají ještě možnosti, že děti se přes vyspělou antikoncepci rodí mimo rodinu v důsledku nezodpovědného jednání mnoha lidí (mužů i žen). Myslet si, že nějak to už dopadne (pravda, dopadne), je ale pro výchovu a budoucnost mnoha dětí neštěstím.

Na nepříznivé vlivy v důsledku oslabování rodiny přitom neustále upozorňují všichni – papež, církve, školy, úřady, experti, politici. Trendy jsou ale nadále zcela opačné. Institut rodiny v mnoha společnostech naší části světa nepochopitelně hyne a apely na změnu jsou neúčinné.

Samozřejmě, že kromě dětí je současný stav nevýhodný i pro stát, protože rodina je vždy větší jistotou ve všech oblastech. Zajímá to ovšem ještě vůbec někoho?