Jimmy Carter

Jimmy Carter Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Jimmy Carter blouzní o Hamasu jako politickém aktérovi

Bývalý americký prezident a momentální mírový aktivista Jimmy Carter tlačí na americkou vládu, aby uznala hnutí Hamas jako „legitimního politického aktéra“, zatímco odsuzuje izraelské akce v pásmu Gazy jako „humanitární katastrofu“.

Carter píše své názory na Hamas a Gazu společně s bývalou irskou prezidentkou Robinsonovou v článku na serveru ForeignPolicy.com. Citují ho četná media, například The Washington Times.

Autoři tvrdí, že „není žádné humánní ani právní ospravedlnění pro způsob, jakým izraelské branné síly vedou tuto válku. Izraelské bomby, střely a dělostřelectvo zničily velké části Gazy, včetně tisíců domů, škol a nemocnic. Více než 250 tisíc lidí muselo opustit své domovy v Gaze. Stovky Palestinských civilistů byly zabity. Většina Gazy ztratila úplně přístup k vodě a elektrické energii. Je to humanitární katastrofa, píší Carter a Robinsonová.

Vyzývají také Spojené státy a Evropskou unii a tvrdí, že: „Hamas není jen vojenská, ale i politická síla. Hamas není možné vymazat, ani ho donutit, aby spolupracoval na svém zániku. Pouze tak, že bude uznána jeho legitimita jako politického aktéra - který představuje podstatnou část palestinského lidu - může Západ začít s poskytováním správných pobídek Hamasu, aby složil zbraně.“

Hlavně zničit Izrael

Carter bývá považován za jednoho z nejslabších amerických prezidentů. Jeho úspěchem jistě bylo, že zprostředkoval v roce 1978 mírové dohody z Camp Davidu, které vedly k míru mezi Egyptem a Izraelem. V jiných aktivitách však tak úspěšný nebyl. Dnes jeho snahy působí trochu jako blouznění. Hamas je teroristická organizace, která má za cíl zničení Izraele, s čímž se nijak netají. Tento pátek burcoval jeden předák Hamasu davy tvrzením, že jeho rakety už míří na Tel Aviv. Proč na Tel Aviv, město, kde žijí civilisté a pravděpodobnost, že raketa z Gazy trefí vojáka, je dost minimální? Protože Hamasu je to jedno, pro něj je vojákem každý Izraelec, i kdyby to bylo mimino.

Kdykoli nastane příměří, Hamas začne střílet jako první. Byli to Izraelci, kdo se stáhnul v roce 2005 dobrovolně z Gazy. Od té doby Hamas vypálil na Izrael přes 11 tisíc střel, od podomácku vyrobených až po velké rakety, které pašuje podzemními tunely. Jiné tunely hloubí, aby mohl unášet Izraelce a požadovat za ně propuštění palestinských vězňů, což bývají teroristé, kteří mají na svědomí životy izraelských civilistů. Nejlépe v poměru pár set teroristů za jednoho uneseného.

Za tragédii může Hamas

Počet obětí na palestinské straně je tragický. Přitom by stačilo přestat střílet a unášet lidi a uznat právo Izraele na existenci. To by vůdce z Gazy nic nestálo. Jenomže jim na životě vlastních lidí nezáleží. Umísťují odpalovací zařízení na domy a školy a nemocnice s cynickým kalkulem, že když se Izraelci trefí, poškodí to jejich zemi v očích veřejného mínění.

Proč si Carter a Robinsonová myslí, že by Hamas byl někdy ochoten složit zbraně? To přece neudělá, vždyť by tak tento „taky politický subjekt“ nenaplnil smysl své existence, totiž likvidaci židovského státu.