Potratová pilulka RU-486

Potratová pilulka RU-486 Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Potratová pilulka je tu. Zaplať Pánbůh!

Ode dneška je českým ženám dostupná takzvaná potratová pilulka. Zdravý rozum zvítězil nad fanatickými protesty ochránců nenarozeného života, kteří se domnívali, že své náboženské předsudky vnutí celé společnosti.

„V době, kdy česká populace vymírá, nabízí stát místo pomoci rodinám další metodu zabíjení. Gynekologové propagují tento způsob potratu jako šetrnější. Důsledek potratu je však vždy stejný: mrtvé dítě, zraněná matka. ... Přímou příčinou potratů je sobectví a současný konzumní styl života. U kořenů této mentality je filozofie — materialismus –, jejímž ovocem je nespočet mrtvých, týraných, mučených, který zplodil nacismus a komunismus. Z materialismu a sociálního darwinismu plyne i dělení lidských bytostí na méně a více lidské — základ všeho rasismu. Jako méně lidské jsou dnes zabíjeny lidské bytosti před narozením a připravuje se eutanazie, protože nemocní mají nižší ,kvalitu života‘, a tím i lidskost,“ stojí na webu spolku náboženských horlivců Hnutí pro život. Tahle parta dlouhá léta bojuje proti potratům, aniž by nějak spolupracovala na kampaních ve prospěch antikoncepce — což je jediná spolehlivá prevence potřeby potratů.

Česko je naštěstí jednou z nejsekularizovanějších zemí na planetě, a tak se náboženští zvěstovatelé nechytli. Od pondělí šestnáctého června letošního roku je pro české pacientky dostupná takzvaná potratová pilulka — přesněji dvě pilulky. První — berou se tři tablety — ukončí vývoj plodu. Druhá pilulka — bere se jedna tableta následně po aplikaci těch tří předchozích — vypudí z útrob ženy mrtvý zárodek. Takže pokud je žena nucena potrat podstoupit, je to nyní možné i bez chirurgického zákroku, mnohem šetrněji a s menším rizikem i nepohodlím pro pacientku.

Samozřejmě nejlepší je taková varianta reality, kde jsou všichni tak uvědomělí, že zcela důsledně aplikují antikoncepci, takže žádná nechtěná těhotenství nevznikají. Tak daleko ovšem nejsme, nechtěná těhotenství začínají denně, a tak je přístupnost potratové pilulky zcela zásadní pokrok, jenž vede k osvobození ženy od strachu. Protože nechtěné dítě ponese, jak ukazují psychologické výzkumy, celoživotně cejch své „nechtěnosti“. Dítě přitom má právo narodit se jako chtěné a ženy mají právo rodit tehdy, kdy to považují za vhodné ony, ne kdy to určí prasklý prezervativ.

Je důležité i nadále klást při výchově děvčat co největší důraz na antikoncepci. Nejlepší potrat je totiž ten, ke kterému se vůbec nemusí přistoupit. Ale do té doby, než budeme všichni zodpovědní a moudří, za tuto novou vymoženost děkujme Bohu. Navzdory náboženským fanatikům.