Mark Zuckerberg, zakladatel a majitel Facebooku, řeší obrovský problém se zneužitím dat.

Mark Zuckerberg, zakladatel a majitel Facebooku, řeší obrovský problém se zneužitím dat. Zdroj: Facebook

Zloděj dat Snowden: Facebook není nic jiného než sledovací firma, za sociální síť se jen vydává

Bývalý analytik americké tajné služby NSA a zaměstnanec CIA Edward Snowden, který před lety vynesl informace o celosvětovém sledování mobilů a mailů milionů lidí, tvrdě zkritizoval společnost Facebook v souvislosti se skandálem kolem firmy Cambridge Analytica. Ta provádí analýzu dat a pracovala v předvolební kampani pro Donalda Trumpa. Hovoří se ale i o tom, že měla loni před volbami pracovat utajeně také v Česku. Za vzniklý problém ale viní Snowden Facebook.

Facebook minulý pátek firmě Cambridge Analytica vypověděl dohody a nařknul ji, že nesmazala data, která bez oprávnění vzala z této sociální sítě. Mělo se jednat o data desítek milionů uživatelů, které se pak používaly v předvolebních kampaních. Za situaci však podle Snowdena může především Facebook a další sociální sítě, které používají data velmi nerozvážně.

„Firmy, které vydělávají peníze pomocí sbírání a prodávání detailních záznamů soukromých životů se dříve jmenovaly sledovací společnosti. Jejich rebranding jakožto sociálních médií je nejúspěšnějším krycím manévrem od doby, kdy se z ministerstev války stala ministerstva obrany,“ napsal v sobotu Edward Snowden na Twitteru.

„Facebook vydělává peníze pomocí využívání a prodávání dat soukromých životů milionů lidí a jedná se o daleko více než data, která sdílíte dobrovolně. Facebook není oběť, je to spolupachatel celého skandálu kolem Cambridge Analytica,“ tvrdí Snowden.

Edward Snowden se od roku 2013 ukrývá v Rusku, protože mu Američané odebrali pas a v USA mu hrozí za vyzrazení tajných údajů mnohaletý trest vězení.

Facebook má 2 miliardy uživatelů po celém světě a je tak největší sociální sítí na světě. V důsledku posledního skandálu jeho akcie zaznamenaly na burzách strmý propad.