Centrum kdysi ospalého Ulánbátaru se rychle mění.

Centrum kdysi ospalého Ulánbátaru se rychle mění. Zdroj: Wikimedia

Donald Trump a Kim Čong-un by se mohli sejít v mongolském Ulánbátaru. Zde je 5 důvodů

Celý svět přemýšlí o tom, kde by se v květnu na ohlášené plánované historické schůzce mohli sejít americký prezident Donald Trump a severokorejský diktátor Kim Čong-un. Některá místa, o nichž se v médiích spekuluje, se ale dají s jistotou vyloučit. Naopak poměrně slušnou šanci na uspořádání summitu má podle odborníků mongolské hlavní město Ulánbátar. Existuje pro to několik dobrých důvodů.

Jednání Trump-Kim se zcela jistě neuskuteční ani v Severní Koreji, ani v USA. Bude na neutrálním místě, aby si žádná strana nemohla připsat zásluhy za to, kde se akce jedná. Právě z těchto důvodů to podle expertů nebude ani v Číně, nebo v Rusku, o kterých se také občas hovoří.

Severokorejci nepojedou ani do Jižní Koreje, i když právě teď s ní mají lepší vztahy. Jenže to by bylo výhodné hlavně pro Trumpa, protože Jih je strategický spojenec Američanů. Objevilo se i jméno Pchanmundžom, který se nachází v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi a kde se různá jednání skutečně konají. Jenže zde není pro summit, kde budou stovky televizních kamer a tisíce novinářů, dostatečně velký a důstojný prostor.

Kde by se tedy mohl Donald Trump s Kim Čong-unem sejít?

Většinou dobře informovaný web The Diplomat, který se podrobně a dlouhodobě věnuje otázkám Asie, přišel s mongolskou metropolí Ulánbátarem. A autor textu Julian Diekers, který je profesorem na Institutu asijských studií na Univerzitě Britské Kolumbie v kanadském Vancouveru, u toho argumentuje na rozdíl od jiných hodně přesvědčivě a daleko méně se míjí s realitou, než jiná média a zdroje.

Mezi uváděnými důvody, proč by se summit mohl uskutečnit v Ulánbátaru, kde už například proběhla v letech 2007 a 2012 jednání mezi Severní Koreou a Japonskem, patří tato důležitá fakta:

Mongolsko je neutrální půda

Tato země, která měla kdysi i velmi blízké vztahy s Československem, má od demokratické revoluce v roce 1990 dobré vztahy jak s velmocemi, tak s dalšími státy. To by mohlo vyhovovat všem, kteří jsou zainteresovaní v problematických otázkách Korejského poloostrova. Tedy Spojeným státům, Severní a Jižní Koreji, Číně, Rusku i Japonsku.

Přátelské vztahy s USA

Protože Mongolsko je sevřené mezi Čínu a Rusku, což mu v moderní době nepřineslo nic dobrého, navázalo v posledním čtvrtstoletí přátelské vztahy také s USA, které z geografických a strategických důvodů podobnou nabídku opětovaly. Američané by zde našli velmi přátelské prostředí, což se o mnoha zemích světa říci rozhodně nedá.

Velmi dobré vztahy také s KLDR

Nový mongolský ministr zahraničních věcí Damdin Tsogtbaatar byl počátkem února v severokorejském Pchjongjangu na návštěvě a uzavřel zde další smlouvu o tom, že tisíce lidí z KLDR bude moci pracovat právě v Mongolsku. Obě země mají dobré vztahy po celá desetiletí. V době korejské války v 50. letech minulého století byly stovky severokorejských dětí evakuovány do Mongolska, kde bylo o ně v rámci stávajících možností dobře postaráno. Severní Korea na to dodnes nezapomněla a pořád to oceňuje.

Summit bude v Asii

Přestože se spekuluje o různých místech světa, je prakticky stoprocentní, že Trump se sejde s Kimem v Asii. Severokorejský vůdce to má do Mongolska blízko a byl by zde velmi přátelsky, navíc bez nějakého nuceného předstírání, přivítán. Pro Trumpa platí to samé. Je jasné, že v Ulánbátaru by byl pro jednání dostatečný klid a Mongolům mohou obě strany věřit jako spolehlivým partnerům.

Bezpečnost a kapacita

I když to svět moc neví, Mongolsko má už i dobře vycvičené speciální vojenské jednotky, které mohou společně s americkými a severokorejskými tajnými službami summit spolehlivě ohlídat. Na mongolském území také neoperují separatisté, islamisté či teroristé. Kvůli mnoha akcím v nedávné minulosti disponuje Ulánbátar i dostatečnými ubytovacími kapacitami a reprezentativními prostory pro jednání delegací. V červenci 2016 zde proběhl bez problémů velký summit Asie-Evropa. Protože hlavní turistická sezona pro cizince začíná v Mongolsku až v létě, budou v květnu volné i hotelové a jiné kapacity.

Může to znít pro mnohé zvláštně, ale mongolský Ulánbátar má velké šance uspořádat očekávaný summit Donald Trump a Kim Čong-un.