ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/PA

Skandál v baskickém Bilbau: Úřady učily lidi, jak udělat „správné lajny“ na užití kokainu

Zvláštní skandál řeší v baskickém Bilbau na severu Španělska. Zdravotní oddělení městské rady začalo rozdávat narkomanům plastové kartičky o velikosti kreditních karet, pomocí kterých si podle přiloženého návodu mají nařezat „správné lajny“ na užívání kokainu. Některé politické strany to považují za podporu drogové závislosti, která je už tak ve Španělsku velkým problémem.

Yolanda Diezová, která má jako zastupitelka na starosti ve městě zdravotnictví, se ale brání, že se pouze pokusila snížit rizika spojená s užíváním kokainu. V letáčku, který dostali lidé spolu s kartičkou, se kromě jiného píše: „Řízněte lajnu správně… Pokud to tak neuděláte, můžete si poškodit nosní dírky.“

Podobné rady považují představitelé některých místních politických stran za přímý návod, jak kokain užívat.

Než byla celá akce zastavena, kartičky byly distribuovány asi 100 lidem. Problém podle kritiků akce byl v tom, že je dostali nejenom uživatelé drog, ale i údajní potenciální uživatelé.

Zdravotníci naopak tvrdí, že každý, kdo kartu dostal, byl současně výslovně varován před nebezpečím užívání drog.

Podle dostupných studií a informací má právě Španělsko po Velké Británii nejvyšší spotřebu kokainu v Evropě. Kolem 9 procent Španělů ve věku 15 až 64 let někdy v životě zkusilo kokain.