Film Dunkerk Francouze spíše popudil

Film Dunkerk Francouze spíše popudil Zdroj: Twitter

Francouze naštval nový filmový hit Dunkerk, podle nich hrubě ignoruje hrdinství jejich vojáků

Filmový hit Dunkerk, který vstoupil tento týden v Americe i v Evropě do kin a popisuje jednu z legendárních bitev druhé světové války, je ve Francii některými kritiky, historiky i veřejností tvrdě kritizován. Podle nich známý britsko-americký scénárista a režisér Christopher Nolan hrubě ignoroval klíčovou roli francouzských vojáků při záchraně statisíců obklíčených britských vojáků. Přitom Nolan tvrdí, že jeho dílo je věrné skutečným událostem.

Slavná bitva u Dunkerque se u tohoto severofrancouzského města odehrála mezi 24. květnem a 4. červnem 1940. Vojska nacistického Německa zde při skvěle provedené a rychlé operaci obklíčily statisíce britských, francouzských a belgických vojáků. Přesto se nakonec podařilo při evakuaci s krycím názvem „Operace Dynamo“ do Anglie dostat 338 tisíc vojáků a mnoho vojenského materiálu. Lodě s lidmi i materiálem přeplouvaly přes Doverskou úžinu za silného bombardování a britský premiér Winston Churchill pak hovořil o akci jako o „Dunkerském zázraku“.

Jenže na záchraně britských spojenců se tehdy podíleli ve velké míře i francouzští vojáci. To ovšem Nolan v novém a dlouho očekávaném filmu neřeší. Mnozí Francouzi si proto myslí, že film Dunkerk je pouze karikatura skutečnosti. Ve francouzských médiích se objevují kritiky, které se nesou ve stejném duchu. Hovoří o tom, že „Anglosasové mají nepříjemnou tendenci zvýrazňovat přednosti a výkony britské armády a potlačovat je u vojsk francouzských“. V některých článcích se ale objevují na adresu filmu a potlačení role Francouzů slova jako „uboze nezdvořilý“, „lhostejný“ a „ignorantský“.

Recenzent Jacques Mandelbaum píše, že „nikdo nemůže popřít, že režisér má právo soustředit svůj názor na to, co považuje za vhodné a správné, pokud ale nepopírá skutečnost, kterou tvrdí, že zastupuje“. Pak poznamenává, že ve filmu je asi „tucet vteřin, které se věnují francouzským vojákům“.

Podle historika Dominique Lormiera přitom sehráli francouzští vojáci skutečně klíčovou roli při evakuaci Britů a mnoho z nich zachránili před masakrem. Navíc z Dunkerque bylo evakuováno i 120 tisíc francouzských vojáků, což je více než třetina celého počtu. Ve filmu jsou ovšem vidět téměř výhradně Britové.

Trailer k filmu Dunkerk:

Kritice neunikl ani fakt, že město Dunkerk bylo z poloviny zcela zničeno bombardováním, ale to je v novém filmovém hitu také neviditelné. Samotný britský premiér Winston Churchill po evakuaci z Dunkerku přitom napsal, že „hrdinský odpor francouzské armády zachránil Brity a dovolil jim pokračovat ve válce“. Film Dunkerk, který měl rozpočet 150 milionů dolarů, se promítá také v českých kinech. Hlavní role v něm hrají Fion Whitehead, Tom Hardy, Jack Lowden, Cillian Murphy, Tom Glynn-Carney či Harry Styles.

Režisér Chistopher Nolan je známý především svými filmy Memento, Insomnie, Temný rytíř, Počátek nebo Interstellar.

Dokument ukazuje klíčovou pomoc francouzských vojáků: