Video placeholde
Ulice v okolí koncertní arény zůstávají uzavřené.
Teror v Manchesteru: Exploze v multifunkční hale si vyžádala řadu mrtvých
Teror v Manchesteru: Exploze v multifunkční hale si vyžádala řadu mrtvých
Teror v Manchesteru: Exploze v multifunkční hale si vyžádala řadu mrtvých
Teror v Manchesteru: Exploze v multifunkční hale si vyžádala řadu mrtvých
11
Fotogalerie

Sebevražedný útok v Manchesteru. Výbuch na koncertě zabil nejméně 22 lidí a 59 jich zranil

Dvaadvacet mrtvých a několik desítek zraněných si v pondělí večer vyžádala exploze v multifunkční hale v anglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande. Oznámila to místní policie, která výbuch do zjištění dalších podrobností vyšetřuje jako "teroristický incident". Zatím o něm dnes nezveřejnila mnoho informací, nevyjádřila se ani ohledně možného pachatele či pachatelů.

Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Zpěvačka je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku.

Video přímo z koncertního sálu:

Policie incident vyšetřuje jako teroristický. Útok podle ní spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení. Zda pachatel jednal sám, nebo byl členem nějaké skupiny policie zatím neví. Při explozi ale sám zahynul, uvedl policista Ian Hopkins. Zda je pachatel započítán do celkového počtu mrtvých, není jasné. Podle Hopkinse zatím není možné sdělit stáří všech obětí, mezi oběťmi útoku jsou ale i děti.

Jde o nejhorší teroristický útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

Video z auta před halou zachytilo moment výbuchu:

Policie uvedla, že reagovala na zprávy o explozi krátce po 22:35 místního času (23:35 SELČ). Podle pořadatelů došlo k výbuchu ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál. Na místo dorazili pyrotechnici, kteří později provedli preventivní kontrolovanou explozi podezřelého předmětu.

Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky, napsala agentura Reuters.

"Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. "Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.