Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: Profimedia.cz

Turecko zakázalo Wikipedii, prý šíří terorismus

Turecký úřad pro informace a telekomunikaci uvedl, v zemi jsou právě podnikány „administrativně-právní kroky“ k tomu, aby se z Wikipedie odstranily články autorů, kteří podle oficiálního prohlášení podporují terorismus. Není to poprvé, co Turecko zablokovalo přístup k celosvětově užívaným webovým stránkám či sociálním sítím.

Dopisovatel britské BBC v Istanbulu uvedl, že v Turecku již téměř zdomácněl pocit, kdy na internetu hledáte určitou webovou stránku, a prohlížeč vám při jejím nalezení ohlásí, že „požadovaná adresa je dočasně nedostupná“. Mark Lowen, který působí v Istanbulu jako novinář, připomněl, že se v Turecku něco obdobného opakovalo již mnohokrát. Dočasně byl mnohokrát zablokován přístup na Twitter, Facebook nebo oblíbený videoportál YouTube.com.

 

Vládní autority odůvodnily své rozhodnutí tvrzením, že někteří autoři dávají na Wikipedii texty, které podporují terorismus. Nijak blíže však své odůvodnění neupřesnil ani citovaný Úřad pro informace a telekomunikace, ani vláda. Od včerejška se však lidé na web otevřené encyklopedie Wikipedie nedostanou.