imigranti

imigranti

Není pravda, že migrační tsunami polevilo: O azyl loni požádalo v zemích EU 1,2 milionu lidí

Několik měsíců se spekulovalo o tom, že uprchlíků přišlo do Evropy minulý rok daleko méně, než předloni. Jenže Eurostat, statistický úřad Evropské unie, vydal minulý týden čísla, která ukazují něco jiného. O azyl požádalo v roce 2016 v zemích EU celkem 1 204 280 lidí. A to je pouze o 53 tisíc méně než před dvěma lety. Překvapením je, že to už nikdo ani nijak dramaticky nekomentuje. Situace se přitom zjevně nelepší.

Eurostat vydal oficiální tiskovou zprávu k situaci již 16. března, ale na rozdíl od minulosti, zůstala nepovšimnuta. Čísla ale nesvědčí o uklidnění situace. Otázkou také je, jakým způsobem vlastně žadatelé o azyl cestovali (balkánská cesta je v podstatě uzavřená) a kde se pohybovali předtím.

Čísla jsou následující:

V roce 2015 požádalo v zemích Evropské unie o azyl 1 257 030 lidí, loni pak 1 204 280 osob.

Česká republika vykázala minulý rok 1200 žádostí, z toho jich téměř třetinu podali občané Ukrajiny. Jenže ti sem přijíždějí většinou za prací a o azyl nežádají. Zaznamenáno je v celkovém čísle i 140 žádostí Iráčanů, jenže to je ten nešťastný případ, kdy se mnoho z nich vrátilo domů, nebo utekli do Německa.

Německo pak zůstalo i loni „premiantem“. Za rok 2016 podalo u našeho největšího souseda žádost o azyl přes 722 tisíc lidí. Z toho bylo 266 tisíc Syřanů.

Pak bylo nejvíce žádostí podáno v Itálii (121 tisíc), ve Francii (76 tisíc) a v Řecku (50 tisíc). Naopak nejdramatičtěji pokles počtu žádostí vykazují ve skandinávských zemích a také v Maďarsku či Rakousku. Ve Švédsku z roka na rok představuje pokles až 86 procent a v sousedním Rakousku 53 procent.

Nejvíce pořád přicházejí lidé původem ze Sýrie, ti podali loni v EU 335 tisíc žádostí o azyl. Následuje Afghánistán (183 tisíc) a Irák (127 tisíc). V první desítce jsou podle pořadí ještě Pákistán, Nigérie, Írán, Eritrea, Albánie či Rusko. Tedy většinou rozvrácené a muslimské státy.

V podstatě nevysvětlitelné je, proč se kolem migrace v roce 2015 strhla taková lavina, která se se stávajícím stavem nedá srovnat. Přitom čísla jsou podobná.

Tiskovou zprávu Eurostatu najdete ZDE

Další tabulky ZDE