Video placeholde

Trump stihl na svém Twitteru urazit za dva měsíce téměř 300 lidí, firem či institucí

Nový americký prezident Donald J. Trump řádí na své twitterovém účtu již více než rok. Dokáže pomocí něj obcházet velkým obloukem tradiční média a nastoluje pro své příznivce agendu sám. Pomohlo mu to vyhrát v listopadu i volby. Dnes Trumpa na Twitteru sleduje téměř 20 milionů lidí. A on na něm pokračuje ve svém „křížovém tažení“, nemine snad ani den, aby tam někoho neurazil.

Deník The New York Times nedávno spočítal, koho všeho stihl Donald Trump na svém Twiteru urazit za listopad a prosinec minulého roku a jaká slova u toho používá. Běžné je, že za jediný den se na jeho účtu @realDonaldTrump objeví i deset zpráv.

Celkem prý Trump urazil za pouhé dva měsíce 289 lidí, firem, institucí, úřadů, národů či médií. Zdá se, že v jeho snaze vyvracet nejrůznější názory a k němu kritické a nepřátelská prohlášení, ho nemůže zastavit vůbec nic.

Příkladem je před několika dny reakce na projev herečky Meryl Streepové na udělování Zlatých globů, kde Trumpovi vyčetla, že je arogantní. Ten pak na svém Twitteru uvedl: „Meryl Streepová, jedna z nejpřeceňovanějších hereček Hollywoodu, útočila na mě minulou noc na Zlatých globech, aniž by mě znala. Ona je...“ Na konci tweetu ponechal nový prezident na libovůli čtenáře, ať si dosadí patřičně peprný výraz.  

A jaké výrazy Donald Trump na svém Twitteru při dehonestaci ostatních často používá? Nechutný, nečestný, falešný, neúspěšný, křivý, nejhorší, katastrofa, lživá média či falešné zprávy.

Odborníci se domnívají, že za vyhroceností Trumpova twitterova účtu nestojí samozřejmě pouze on sám, ale především lidé z jeho týmu, kteří jej plní jeho slovy. Šéfem této kampaně, která velmi spoléhala na sociální sítě, byl newyorský miliardář Jared Kushner, který je manželem Trumpovy dcery Ivanky. Ten vlastní také vydavatelství Observer Media a byl před několika dny jmenován vrchním poradcem Bílého domu.

Takže se zcela jistě máme na co „těšit“ i dál.

Video placeholde
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky • YouTube.com