Co můžeme očekávat od Boba Dylana? Jako vždy: neočekávané!

Co můžeme očekávat od Boba Dylana? Jako vždy: neočekávané! Zdroj: Profimedia.cz

DYLAN SE SYNEM JESSEM na konci šedesátých let
Bob Dylan
výročí týdne 29. 7. 1966 MOTORKA CHCE NA VÝLET Je to nejspíš nejslavnější bouračka na motorce v dějinách populární hudby. Toho dne vyjel Bob Dylan, toho času jedna z klíčových postav angloamerické popkultury, z domu svého manažera Grossmanna. Za blíže neznámých okolností havaroval a na dlouhé měsíce se „ztratil“. Dodnes se spřádají teorie o tom, a) jak vážná jeho zranění byla, b) jestli nebyl v tu chvíli něčím nahučený, c) a hlavně: jestli celá bouračka nebyla jen Dylanův trik, jak zmizet před světem, který mu přerůstal přes hlavu. Lepší je ale poslouchat to, co Dylan v rámci své rekonvalescence vytvořil. Kolekce s názvem Basement Tapes, ať už v „prosté“, dvoudeskové verzi, nebo v olbřímí edici v rámci Dylanových Bootleg Series, je skvělá!
Cate Blanchett jako Bob Dylan. I’m Not There (2007)
Ali s americkým zpěvákem a skladatelem Bobem Dylanem.
31
Fotogalerie

Nobelovu cenu za literaturu získal americký písničkář Bob Dylan

Nobelovu cenu za literaturu získal americký písničkář, hudebník a umělec Bob Dylan. Obdržel ji za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství, oznámila dnes švédská akademie věd.

Pětasedmdesátiletý Dylan má za sebou pětapadesátiletou hudební kariéru a za tu dobu napsal přes 500 písní a prodal přes 74 milionů kopií svých alb. Jako první rockový hudebník v historii získal Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách také maluje.

Z ARCHÍVU: PŘEČTĚTE SI CAUSU BOB DYLAN Z ROKU 2011 >>>

Mezi jeho neznámější hity patří písně Blowin'in The Wind nebo Like A Rolling Stone.

Loni získala Nobelovu cenu za literaturu běloruská spisovatelka a novinářka Světlana Alexijevičová, která jako kritička režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka byla nucena žít přes deset let v exilu.