Gjertrud Syngeová, tisková mluvčí Norského národního divadla

Gjertrud Syngeová, tisková mluvčí Norského národního divadla Zdroj: Youtube.com

Norské národní divadlo „žehlí“ skandál s videem proti Izraeli, které je v duchu nacistické propagandy

Norské národní divadlo v Oslu čelí vážnému obvinění, že nechalo natočit v duchu nacistické propagandy video proti Izraeli. Když se izraelské ministerstvo zahraničí v minulých dnech proti tomu ohradilo, tak vedení divadla začalo tvrdit, že s videem nemá nic společného. Problémem ale je, že na videu za všechny odpůrce Izraele hovoří Gjertrud Syngeová, tisková mluvčí Norského národního divadla. A klip byl zaplacen z veřejných peněz.

Když se na video podíváte, tak skutečně připomíná „díla“ říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse a dvorní dámy nacistů Leni Riefenstahlové. Dikcí, překroucenými fakty a zejména jasným politickým sdělením, které je maskováno do závoje „umělecké svobody“.

Video vyzývá k bojkotu Izraele a za Norské národní divadlo se omlouvá za spolupráci s Habimou, což je izraelské národní divadlo v Tel Avivu. Několikaletou uměleckou spolupráci označuje za „ostudnou“. Důvodem je prý to, že izraelské divadlo hraje i na místech, kde sídlí židovští osídlenci na takzvaných palestinských územích. Plete pak dohromady politiku a umění. Tím, že obě divadla spolupracovala, údajně to norské „legitimizovalo“ okupaci Palestiny Izraelem.

Video placeholde
Video norského divadla připomíná „díla“ říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse • Youtube.com

Když si izraelský velvyslanec v Norsku Raphael Schutz na video oficiálně stěžoval, najednou Norské národní divadlo otočilo a nechalo minulý pátek v deníku Morgenbladet zveřejnit článek, který se jmenoval „Norské národní divadlo se omlouvá“. Jenže omluva, jak je vidět, může vypadat různě.

Vedení divadla následně začalo tvrdit, že s videem a článkem v novinách nemá vůbec nic společného. Že klip vznikl v rámci uměleckého projektu „Monster of Reality“, který je součástí Mezinárodního ibsenovského festivalu (ten letos skončil minulou sobotu). Jenže festival pořádá a platí právě Norské národní divadlo. A na videu proti Izraeli zaníceně hovoří Gjertrud Syngeová, tisková mluvčí národního divadla. Její vedení jí omlouvá tím, že se jednalo o vyjádření v rámci „umělecké svobody“.

Poté, co na skandál poukázala o víkendu také izraelská média, přišla z norské strany další podivuhodná reakce: S divadlem Habima prý bude možná spolupráce pokračovat a bojkoty jsou nesprávné.

Pro změnu ale nastolila nové otázky norská média: Kdo ponese za ostudné video zodpovědnost? Asi nikdo, protože podobně jako ve většině evropských zemí, sílí také v Norsku antisemitismus a Izrael je stále více kritizován.