Podle studií Světové zdravotnické organizace, ale i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, patří Češi mezi vůbec nejtlustší národy světa.

Podle studií Světové zdravotnické organizace, ale i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, patří Češi mezi vůbec nejtlustší národy světa. Zdroj: World Health Organisation

Češi patří mezi nejtlustší národy v Evropě a nijak se to nezlepšuje

Podle studií Světové zdravotnické organizace, ale i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, patří Češi mezi vůbec nejtlustší národy světa. Problémem je, že nijak se to přes veškerou osvětu a módní „dietismus“ v posledních desetiletích nelepší. Dokládají to i odborné studie. Více než 63 procent obyvatel České republiky má podle odborníků nadváhu a téměř 27 procent trpí obezitou.

V porovnání studií Světové zdravotnické organizace patří Češi mezi vůbec nejobéznější národy Evropy. Konkurovat nám mohou pouze Britové a obyvatelé Andorry.

Zvláštní ale je, že například u dětí ve věku 7 až 15 let, nepatří Češi ty problémové. Tam jsou v Evropě na tom na našem kontinentu nejhůře Řekové, Italové a Slovinci. Jenže po dovršení dospělosti se parametry mění. Podle expertů to u nás souvisí především se životním stylem a způsobem stravování.

Nadváha a obezita kromě životního stylu a stravování souvisí také s různými kulturními návyky a také se životní úrovní a pracovní vytížeností. „Tlusté“ jsou proto především národy, kde je pohyb a dlouhý pobyt v práci spíše výjimkou.

Na čele řebříčku nejobéznějších států se proto tradičně pohybují země Pacifiku – Palau, Nauru, Samoa, Kiribati, Fidži či Tuvalu.

Problém to je také u bohatých arabských států. Tam lidi „žijí“ z obrovských zásob ropy a zemního plynu a pracují na ně většinou cizinci. Tlustí lidí (místní obyvatelé, ne ti ze zahraničí) jsou proto v nadměrném počtu k vidění v Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu, Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii či Libyi.

Další skupinou jsou bohaté západní země, kde se lidi přejídají z dostatku a málo se pohybují kvůli lenosti. Mezi ně patří Velká Británie, USA, Nový Zéland, Austrálie a právě i Česká republika. Nadváha je častá pak i mnoha národů Karibiku.

Jak uvádějí studie Světové zdravotnické organizace, ve světě má nadváhu kolem 38 procent obyvatel starších osmnácti let a přímo obezitou pak trpí 13 procent všech dospělých. Oba tyto faktory způsobují zdravotní problémy.