Heinrich Himmler, říšský vůdce SS a nejbližší Hitlerův spolupracovník, spáchal krátce po skončení druhé světové války sebevraždu.

Heinrich Himmler, říšský vůdce SS a nejbližší Hitlerův spolupracovník, spáchal krátce po skončení druhé světové války sebevraždu. Zdroj: Wikipedia

Rusové objevili nové deníky nacistického pohlavára Heinricha Himmlera

Když skončila 2. světová válka, padly do rukou Rudé armády. Pak více než 70 let ležely bez povšimnutí v ruských vojenských archivech a až nyní je objevily „povolanější“ ruce a oči historiků v ruském vojenském archivu v Podolsku. Řeč je o dalších unikátních denících někdejšího říšského vůdce SS a jednoho z největších zločinců nacistického režimu Heinricha Himmlera. O jedinečném nálezu informovala německá média.

Přes 1000 stran záznamů z let 1938 a 1943-1944 do nejmenších detailů popisují Himmlerův denní rodinný i pracovní program, záznam cest, návštěv i to, s kým a v kolik obědval. Vždy precizně pedantský a puntičkářský Himmler si do detailu zaznamenal i zrůdnosti typu, jak nařídil zabití tisíců lidí včetně deseti Poláků těsně poté, co dostal uvolňující masáž od svého lékaře.

Stejně neopomněl ve svých zápiscích přiznat svoji nevolnost a přecitlivělost při pohledu na krev. V srpnu 1941, když byl očitým svědkem masové popravy Židů u běloruského Minsku, prý málem omdlel, protože jeho kabát potřísnily kousky mozků vražděných lidí.

Němečtí historikové neskrývají své nadšení z objeveného pokladu a těší se na důkladnou analýzu zápisů. „Heinrich Himmler je bestie plná rozporů. Na jedné straně byl bezohledným vykonavatelem rozsudků smrti. Na druhou stranu byl velice starostlivý vůči svým SS elitám, rodině, přátelům a známým,“ uvedl historik a znalec Himmlerova života Matthias Uhl.

Heinrich Himmler byl jedním z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera. Byl nejvyšším šéfem jednotek SS, od roku 1936 vedl německou policii a od roku 1943 byl říšským ministrem vnitra. Ve svých funkcích organizoval hromadné vyvražďování Židů. Na konci 2. světové války se pokusil sjednat separátní mír se západními spojenci, za což byl Hitlerem v jeho závěti degradován a vyloučen ze strany NSDAP. Po kapitulaci se snažil „ztratit“ mezi řadovými vojáky, 23. května byl však nedaleko  Lüneburgu zadržen britskou hlídkou a odeslán do internačního tábora. Tam se však dobrovolně přiznal ke své pravé totožnosti a dříve, než stihli Britové zasáhnout, rozkousl kapsli s kyanidem a spáchal sebevraždu.