První zasedání britské vlády pod Theresou Mayovou

První zasedání britské vlády pod Theresou Mayovou Zdroj: Profimedia.cz

Britská premiérka Mayová: Jsme připraveni použít jaderné zbraně

Britská premiérka Theresa Mayová dnes poprvé od nástupu do funkce vystoupila v parlamentu. Před poslanci Dolní sněmovny obhajovala obnovu flotily čtyř ponorek, které nesou jaderné střely Trident. Podle Mayové se Británie nemůže vzdát jaderných zbraní, protože ve světě stále čelí hrozbám. Proti projektu vystoupil šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Poslanci by o flotile ponorek měli hlasovat dnes kolem 23:00 SELČ a vzhledem k tomu, že vládní konzervativci mají v parlamentu většinu, očekává se schválení návrhu.

"Hrozby pro Spojené království nezmizely," řekla Mayová. Za zdroj nebezpečí označila ruského prezidenta Vladimira Putina anebo země jako je Severní Korea, které nelegálně vyvíjejí jaderné zbraně.

Podle premiérky by bylo "nanejvýš nezodpovědné" zbavit se schopnosti reagovat na hrozby ve světě, zvlášť když Británie nese odpovědnost i za bezpečnost svých spojenců. "Kdybychom se zbavili jaderných zbraní, zpět už je nezískáme," řekla.

Mayová také odmítla kritiku, že udržování flotily čtyř ponorek s jadernými hlavicemi je příliš nákladné. Náhrada všech čtyř plavidel podle ní během 35 let jejich životnosti bude odpovídat jen 0,2 procenta britských státních výdajů ve stejném období. Premiérka nesouhlasí ani se zmenšováním flotily. "Neobětuji bezpečnost kvůli falešným úsporám," řekla.

Mayová rovněž uvedla, že je připravena jaderné zbraně použít, i kdyby to mělo znamenat smrt tisíců nevinných. "Odstrašení našich nepřátel spočívá v tom, že vědí, že jsme připraveni je (jaderné zbraně) použít," řekla.

Šéf nejsilnější opoziční strany Corbyn naopak apeloval na poslance, aby obnovu flotily nepodpořili. Podle něj by se Británie měla jednostranně rozhodnout pro zrušení vlastního jaderného arzenálu. Corbyn přitom označil za chybnou samotnou doktrínu jaderného odstrašení.

"Hrozba masovou vraždou není legitimní způsob, jak se chovat v mezinárodních vztazích," řekl Corbyn. Zdůraznil, že exitence britského jaderného arzenálu nijak nezabránila vzestupu teroristické skupiny Islámský stát nebo v 90. letech válkám a válečným zločinům na Balkáně.

Corbynův postoj k jaderným zbraním však zpochybnil labouristický poslanec Neil Coyle. Podle BBC se tak ukazuje, že labouristé jsou v přístupu k britskému nukleárnímu arzenálu rozděleni.