Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Neutrální Švédsko se bojí Ruska, odhlasovalo, že vojska NATO mohou být na jeho území

Více než 200 let už trvá neutralita Švédska, ale tato skandinávská země se v posledních letech obává jak agresivního Ruska, tak hrozby mezinárodního terorismu. Švédský parlament proto přijal ve středu historické rozhodnutí – jednotkám Severoatlantické aliance (mohou to být i čeští vojáci) bude od příštího roku povoleno pobývat na švédském území.

V samotném Švédsku je podobné rozhodnutí vnímáno jako velmi kontroverzní, ale rozhodnutí parlamentu bylo zcela jednoznačné. Navíc v posledních letech prudce stoupá podpora toho, aby se tento skandinávský národ připojil k NATO jako člen. Před deseti lety by souhlasilo se vstupem do Aliance jen kolem 20 procent lidí, teď už je to přes 40 procent.

Důvodem je pokračující agresivní politika Ruska, ale i hrozby mezinárodního terorismu. Ruské ponorky a stíhačky se poměrně často objevují blízko švédských námořních a vzdušných hranic. Švédové vidí i příklad sousedního Norska a Dánska, které jsou členy NATO a nevyvolává to u občanů žádné problémy, spíše naopak.

Rozhodnutí Švédska podle bezpečnostních expertů může souviset i s tím, že Moskva vede tvrdou propagandu proti Polsku a pobaltským státům, které se v blízkosti Švédska nacházejí.