Marihuana - ilustrační foto

Marihuana - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Marihuana - ilustrační foto
Joint - ilustrační foto
Marihuana - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Většina Američanů je poprvé pro legalizaci marihuany

Vůbec poprvé je podle dostupných průzkumů většina dospělých Američanů pro legalizaci marihuany. Podle expertů to bude znamenat postupnou úpravu zákonů v mnoha dalších státech USA. Dnes je konopí zcela legalizováno v Coloradu, na Aljašce, v Oregonu a státě Washington. V jiných státech je povoleno pro lékařské využití či je jeho použití dekriminalizováno.

Zajímavé v této souvislosti je, že kromě věkové skupiny nad 65 let jsou pro legalizaci marihuany všechny ostatní věkové skupiny dospělých obyvatel. Podle průzkumu agentury YouGov celkem nyní tento krok podporuje celkem 52 procent Američanů.

Marihuana stále zůstává přísně nelegální na federální úrovni, ale obecně platí, že vláda nezakročuje proti lidem ve státech, kde je kouření apod. povoleno. Kromě zásadní výjimky – obchod se zahraničím je v případě této drogy zakázaný a tak to podle všeho i zůstane nadále.

Legalizaci konopí podporuje 66 procent lidí, kteří se hlásí k Demokratické straně. U republikánů je to 36 procent a u nezávislých přes polovinu obyvatel.

Pozoruhodné je, že podpora marihuany je dnes vyšší v USA než v některých státech Evropy. Marihuana je legální v Nizozemsku, ale například v Británii je pro legalizaci zatím jen 49 procent lidí a v Německu 45 procent.