Pokuta za špatné parkování - ilustrační foto

Pokuta za špatné parkování - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Konec právníků v Británii, nahradí je robot. Zatím u parkovacích pokut

Automaty a roboti dnes nejen vyrábějí vše možné, ale i řídí auta, či alespoň samy parkují. A pokud se něco zvrtne, robot už umí i řešit parkovací pokuty. Devatenáctiletý Brit Joshua Browder vymyslel program, který nahrazuje rutinní právníky, když dostanete pokutu za parkování a chcete se odvolat. Zatím tedy jen v Británii.

Odvolání proti parkovací pokutě může vyjít o dost dráž než pokuta sama – kvůli nákladům na právníka. Přitom se z hlediska právničiny jedná jen o rutinní úkoly, které mohou být nahrazeny robotem. Takhle spatřil světlo světa program, který britským řidičům ušetřil již tři miliony dolarů.

Funguje to tak, že po přihlášení se vás robot zeptá na okolnosti vašeho případu, tedy položí otázky typu: Řídil jste vy? Bylo těžké porozumět parkovacím značkám? Na základě odpovědí pak nabídne odvolací dopis, který můžete poslat soudu. Pokud se robot v případu zamotá, lze kontaktovat přímo Browdera.

Program, který je zdarma, je založen na algoritmu konverzace. Pomocí klíčových slov, zájmen a slovosledu dokáže porozumět uživatelovu problému. „Čím více lidí ho používá, tím je inteligentnější a zlepšuje se,“ řekl student Stanfordovy university magazínu Tech Insider.

Je zřejmé, že je možné jej použít na všechny možné víceméně rutinní úkoly právníků. Tedy například k vyřízení kompenzace za zrušené či zpožděné lety. Časem se tedy zřejmě okruh ještě rozšíří. Robot však může dělat jen malé kauzy. Kromě toho, že by nerozuměl nuancím, je nelegální, aby dával subjektivní otázky, to může jen člověk.

Browder nyní pracuje na tom, aby jeho „bot“ byl součástí aut budoucnosti (rozuměj bez řidiče). „Jak by mohlo nebýt dobré, jestli se jednoho dne dočkáme toho, že každý občan bude jednou mít možnost stejného právního zastoupení jako miliardář?“ Proti jeho přemýšlení se nedá nic namítnout. Škoda, že jeho nápad jen tak do Česka zřejmě nedorazí. Kromě toho, že je založen na právním systému konkrétní země, složitost či jednoduchost jazyka také dělá svoje. A v tom je angličtina pro roboty mnohem jednodušší.