Služební zbraň

Služební zbraň Zdroj: čtk

Norští policisté budou chodit beze zbraní

Zatímco ve většině evropských zemí chodí policie důsledně ozbrojená nejen kvůli hrozbám teroristických útoků, v Norsku jdou proti proudu. Tamní policejní ředitelství oznámilo, že od středy bude chodit kolem 6000 uniformovaných policistů po ulicích bez pistolí. Stejně jako v minulosti je zase budou nechávat zamčené v autech.

Služební zbraně nosili policisté od listopadu 2014, kdy tajné služby upozornily na velmi vysoké riziko teroristických útoků. Zvláštní je, že před možnými atentáty varují v současnosti jak evropské instituce, tak mnohé státy kontinentu. Ale v Norsku podobný problém vedení policie nevidí. S tím však mnozí nesouhlasí.

„Neexistují žádné důvody pro další nošení zbraní na ulicích,“ oznámil ředitel norské policie Odd Reidar Humlegård. Jenže norské policejní odbory i ministr spravedlnosti Anders Anundsen to odmítají a tvrdí, že zbraně jsou nezbytným nástrojem pro zastrašení případných teroristů.

Obavy z terorismu vyvolávají zejména desítky zradikalizovaných norských muslimů, kteří bojují v Iráku a Sýrii pod vlajkou Islámského státu. Někteří z těchto lidí se podle tajných služeb vrátili domů (myšleno do Norska).

V Norsku je poměrně malá kriminalita a ani policistů není mnoho. Tamní policie má celkem jen 13 tisíc zaměstnanců. Pro srovnání, Česko má kolem čtyřiceti tisíc policistů, a ještě by ministr vnitra Chovanec rád nabral nové.