Sprchový peeling má červenou

Sprchový peeling má červenou Zdroj: čtk

Obama zakázal peeling kvůli rozsáhlým ekologickým škodám, které způsobuje

Peeling se stal běžnou součástí každé koupelny a našel si v nepřeberném množství kosmetiky své pevné místo. V Americe se ale už brzy všechno změní a dost možná bude zákaz následovat i Evropa.

Princip peelingové kosmetiky je založen na miniaturních kouscích plastu, které obrušují a zjemňují kůži. Kromě toho ale přináší i rozsáhlé ekologické problémy. Newyorská univerzita už v roce 2013 přišla na přítomnost mikrokuliček v oblasti Velkých jezer. Podle Guardianu v jezeře Ontario připadá na jeden kilometr čtvereční 1,1 metru plastových částic, což možná nezní nijak strašně, ale z ekologického hlediska to vůbec není málo.

Stát Illinois použití mikrokuliček zakázal hned v roce 2014, a že se už jedná o nezanedbatelný problém, potvrdil i prezident Barack Obama. Před týdnem podepsal zákon o kosmetice, který definitivně zakáže mikroperličky na celém území Spojených států od 1. července 2017.

V současnosti se podle výzkumu z roku 2015 dostává v USA přes potoky a řeky do oceánů zhruba osm bilionů mikroperliček denně. Server Newsweek znázorňuje množství denně spláchnutých částic, jež čističky nezachytily, počtem 300 tenisových kurtů, které by mikroperličky pokryly. Jedná se přitom o pouhé jedno procento z celého množství.

Jedním z mnoha problémů znečišťování plastem je i ohrožení mořských živočichů nebo ptáků. Podle australských vědců v roce 2050 najdeme plasty v žaludcích 99 % všech mořských ptáků, kteří je nedokážou strávit a později umírají krutou smrtí.

V řešení závažné situace bude dost možná americký zákaz následovat i Evropa. Asociace Cosmetics Europe doporučila ukončit používání peelingu založeného na kouscích plastu do konce roku 2020. Ekologové však upozorňují, že to je až příliš dlouhá doba.

Mikroperličky lze jednoduše nahradit přírodními alternativami. Oblíbené jsou domácí varianty v podobě rozmanitých zrníček plodů, mleté kávy, soli nebo cukru.