Vlajka Ztohoven nad Hradem

Vlajka Ztohoven nad Hradem Zdroj: Ztohoven

Kauza "hradní trenky" míří k soudu, škoda je údajně 90 tisíc

Žalobce podal soudu návrh na potrestání tří mužů z umělecké skupiny Ztohoven za to, že vyvěsili nad Hradem obří červené trenýrky. Cenu údajně ukradené prezidentské standarty, kterou na chvíli nahradilo spodní prádlo, policie vyčíslila na zhruba 33.000 korun. Viněni jsou z výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci.

Rychlost vyšetřování žalobci z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 vysvětlují tím, že případ se řeší ve zkráceném řízení a jde o "bagatelní věc".

Škoda je vyčíslena na téměř 90 000 korun, z toho více než 33 000 Kč se týká krádeže a více než 50 000 Kč poškození cizí věci.

Soud může nyní případ vrátit žalobcům k dopracování, řízení zastavit, nebo předat k přestupkovému řízení. Ve hře je také vydání trestního příkazu, nebo nařízení hlavního líčení, ve kterém by obžalovaným hrozilo až tříleté vězení. Při potrestání ale připadá v úvahu spíše podmíněné, případně alternativní tresty, například veřejně prospěšné práce nebo pokuta. Proti takovému rozhodnutí lze podat odpor, případ pak dál řeší soud.

Performeři vylezli v září na střechu Pražského hradu po lešení převlečeni za kominíky. Poté vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky, představující podle nich "standartu muže, který se nestydí za nic". Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že škoda činí téměř 100.000 korun, protože byla poškozena střecha a stožár a také se ztratila standarta, která podle Ztohoven uletěla.

Snadno překonaná bezpečnostní opatření Hradu vyvolala kritiku, kvůli incidentu skončili ve funkci velitel Hradní stráže a šéf prezidentovy ochranky. Prezident Miloš Zeman nevyloučil tento týden, že ve funkci skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Na Hradě budou také instalovány bezpečnostní rámy.