Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

BP vs. Volkswagen: Kdo zaplatí za své skandály víc?

Volkswagen pravděpodobně za svůj skandál s podváděním s emisemi zaplatí ještě více než BP za havárii plošiny Deepwater Horizon, která způsobila největší zamoření pobřeží USA v historii. Kolik tedy obě firmy nakonec sečteno podtrženo zaplatí? Podle odhadů banky Credit Suisse zaplatí více Volkswagen - jedná se neuvěřitelnou částku 87 miliard dolarů. BP zaplatí "pouhých" 54.6 miliard dolarů.

Pokud by skandál VW skutečně stál 87 miliard dolarů, je to pro firmu téměř likvidační částka. Firma má momentálně pouhých 24.3 miliard dolarů v hotovosti. Pro lepší představu je také dobré vědět, že částka 87 miliard dolarů odpovídá sedminásobku profitu firmy VW z minulého roku.

Podle mluvčí VW je částka 87 miliard dolarů naprostý nesmysl a spekulace. VW zatím vyčlenil na pokrytí škod pouhých 7.3 miliard dolarů, což ale nestačí ani na nejkonzervativnější odhad banky Credit Suisse, která říká, že nejmenší částka pro pokrytí škod je 26 miliard dolarů.

Podle analytiků Credit Suisse půjde největší část peněz VW na kompenzaci 11 milionů majitelů dieselových aut, kteří byli firmou podvedeni. Pokud by firmy každému majiteli auta věnovala skromných 3000 dolarů jako odškodnění, v celkovém součtu aut by se jednalo o 33 miliard dolarů.