Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ČTK

Putinův sankční seznam: Do Ruska nesmí Schwarzenberg, Štětina či Füle

Rusko zakázalo vstup na své území Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. Uvedl to dnes server iDnes.cz na základě informací finské televize YLE. Na sankčním seznamu Ruska je celkem 89 evropských politiků a diplomatů. Nizozemský premiér Mark Rutte v pátek řekl, že se jedná o odvetu za evropské sankce, zavedené kvůli postupu Ruska na Ukrajině.

Evropská unie loni zavedla vůči Rusku hospodářské sankce a vytvořila sankční seznam osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek. Tyto kroky následovaly po loňské ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině mezi vládními silami a proruskými separatisty. Rusko následně již dříve uvalilo embargo na dovoz potravin z EU a nyní podle Rutteho ve čtvrtek zaslalo ambasádám seznam evropských politiků, kterým zakázalo vstup na ruské území.

Podle finské televize je na ruském seznamu bývalý český ministr zahraničí a předseda TOP 09 Schwarzenberg, který je v současnosti předsedou zahraničního výboru Sněmovny. Schwarzenberg kroky Ruska na Ukrajině dlouhodobě kritizuje. Spolu s ním je na seznamu místopředseda TOP 09 Ženíšek, který působí ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti a je členem parlamentní delegace při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Do Ruska nesmí cestovat ani bývalý eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství Füle a europoslanec a bývalý senátor za TOP 09 Štětina, který loni v únoru sledoval protesty Ukrajinců na náměstí Nezávislosti v ulicích Kyjeva, píše iDnes.cz.

"Listina není založena na mezinárodním právu, není transparentní a není možné ji nějakým způsobem napadnout," řekl k ruskému seznamu nizozemský premiér Rutte, citovaný agenturou AFP. Mluvčí diplomacie EU podle AFP uvedla, že Rusko sice v posledních měsících neumožnilo vstup některým evropským politikům, žádný oficiální seznam však dosud nedodalo. Unie prý nicméně zaznamenala, že Rusko seznam předalo ambasádám. "Nemáme ale žádné informace o jeho právním základě nebo o kritériích, dodala.