Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Tisková služba prezidenta Ruské federace

Rusko vydalo svůj sankční seznam, zaslalo ho ambasádám

Rusko vydalo seznam evropských politiků, kterým zakázalo vstup na své území. Řekl to dnes na tiskové konferenci nizozemský premiér Mark Rutte. Podle něj byl seznam politiků na "černé listině" zaslán už ve čtvrtek příslušným ambasádám. Podle listu Het Laatste Nieuw je na listině například bývalý belgický premiér a nyní poslanec Evropského parlamentu Guy Verhofstadt, který podporuje ruské opoziční strany.

Rutte soudí, že jde o odvetu za evropské sankce vůči Rusku a evropský sankční seznam osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek. Tyto kroky následovaly po loňské ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině.

Na ruském seznamu je údajně 80 až 90 jmen a figurují v něm dva nizozemští poslanci a jeden nizozemský europoslanec. "Listina není založena na mezinárodním právu, není transparentní a není možné ji nějakým způsobem napadnout," řekl Rutte, citovaný agenturou AFP.

Mluvčí diplomacie Evropské unie podle AFP uvedla, že Rusko sice v posledních měsících neumožnilo vstup některým evropským politikům, ale žádný oficiální seznam dosud nedodalo. Unie prý nicméně zaznamenala, že Rusko seznam předalo ambasádám. "Nemáme ale žádné informace o jeho právním základě nebo o kritériích, dodala.

"Jde o další důkaz toho, že Putinovo Rusko se stalo totalitním státem, který nemá žádnou úctu k občanským svobodám," reagoval Verhofstadt, který udržoval úzké styky se zavražděným ruským opozičním politikem Borisem Němcovem a který navštívil opozičního politika a aktivistu Alexeje Navalného během jeho domácího vězení.