Francois Hollande

Francois Hollande Zdroj: Profimedia.cz

EU opakovaně chybuje: Francie nemusí plnit pravidla deficitu, rozhodla Evropská komise

Evropská komise posunula lhůtu, ve které má Francie dostat svůj rozpočtový deficit do mezí stanovených pravidly EU, až do roku 2017. Jde přitom už o druhé posunutí termínu od roku 2009. Země galského kohouta neplní rozpočtová pravidla Unie, má deficit 4,4 procenta HDP a její veřejný dluh je na úrovni 96 procent HDP.

Evropská komise tento týden rozhodla, že opět navrhne prodloužit Francii termín, do kterého musí plnit dohodnutá rozpočtová pravidla. Informoval o tom evropský komisař pro ekonomické otázky Pierre Moscovici. Zřejmě je to jen shoda okolností, ale je to bývalý francouzský ministr financí. Konečné rozhodnutí učiní Rada ministrů.

Pokud by se Francii neprodloužila lhůta na plnění podmínek, mohly by proti ní být uplatněny sankce. Ty můžou mít podobu pokuty až ve výši 0,5 procenta hrubého domácího produktu. Kdo si ale dovolí pokutovat jednoho z nejsilnějších členů EU?

Francie přitom podmínky „Paktu stability a růstu“, který vyžaduje mít deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP, neplní dlouhodobě a zatím na ni EU nikdy sankce neuvalila. Kdysi to tak bylo i s Německem. Na malé země dělá Brusel pořád bu bu bu, na velké se v podstatě nesmí útočit.

Podle francouzského ministra financí Michela Sapina tentokrát už bude cíl do roku 2017 určitě splněn. „Je to přesně cíl, který si pevně stanovila i francouzská vláda,“ cituje ministra list The Wall Street Journal Europe.

Věřit bychom tomu ale neměli. Francie nejenže nemá deficit pod úrovní 3 procenta HDP, ale neplní ani podmínky takzvané Fiskální smlouvy, kterou podepsala v roce 2012. Podle smlouvy by měla mít rozpočet dokonce dlouhodobě vyrovnaný.