Kamarádi a známí chodí k borovici, na níž se Vlastimil Klička oběsil, zapálit svíčku a tiše vzpomenout. Všichni kroutí nevěřícně hlavou.

Kamarádi a známí chodí k borovici, na níž se Vlastimil Klička oběsil, zapálit svíčku a tiše vzpomenout. Všichni kroutí nevěřícně hlavou. Zdroj: Hynek Glos

Případ oběšeného tatínka: Kolotoč s tragickým koncem spustila falešná logopedka

Stala se tragédie. Kvůli nařčení ze zneužívání dcer spáchal v Nýrsku zlomený otec sebevraždu. Případ je to zvláštní. Když se rozjel mediální zájem a lidé začali spontánně nosit k borovici, kde se Vlastimil Klička oběsil, květiny a zapalovat svíčky, všechny úřední osoby začaly s vyjádřením, že „jednaly jsme podle zákona“. Klatovský komplot sociálky, falešné logopedky a soudní znalkyně, k tomu policie, která k případu podává kusé informace, budí značné pochyby. Nadto u lidí, co by měli být nadáni empatií, překvapí míra arogance a bezcitného chování vůči zdrcené rodině. Do toho se objevila „utajená svědkyně“, že i ji kdysi před lety Klička zneužíval.

To se stalo v neděli na Nově, kde zničehonic vystoupila utajená svědkyně, jež se označila za neteř Vlastimila Klička a řekla, že „pan Vlastimil“ ji zneužíval. „Když mi bylo pět let, trvalo to tři roky, pan Vlastimil mě zneužíval,“ řekla mimo jiné žena s modulovaně upraveným hlasem v kapuci a stojící zády. Rozeberme si to. Takové svědectví je totiž z mnoha logických důvodů značně nevěrohodné. O blízkém strýci hovoří jako o „panu Vlastimilovi“, já jim říkal „strejdo“ nebo „Zdeňku“. Časově to zapadá za horizont patnácti let.

Pro ilustraci, kdyby dnes někdo bez jiných důkazů (záběry, podání vysvětlení atp.) začal tvrdit, že jsem v obchodě kradl čokolády, těžko to vyvrátím, jen na mně ulpí ono okřídlené „na každém šprochu“.

Dále, je to jen tvrzení, proti němuž se nemůže mrtvý muž bránit. Ve výpovědi pak zcela chyběl popis okolností. Při jakých příležitostech k tomu docházelo? Když se rodiny navštěvovaly? Kličkova rodina přišla na návštěvu ke švagrové a on se někde s dívkou schoval do soukromí? Nebo bydlely rodiny spolu? Pak se ptejme: Kolik celkově členů rozvětvené rodiny v domě žilo? Hlavně ale, podle svědkyně to trvalo tři roky.

Z kazuistik podobných případů vyplývá, že „zneužívaná holčička“ se vždy někomu z rodiny, starším sourozencům nebo sestřenicím, nakonec svěří. Těžko si lze představit tak dlouhodobé zneužívání uvnitř početné rodiny, aniž by se to provalilo a matka dcery to nezastavila. A konečně, jde o neteř ze strany bývalky, tím ještě méně je to svědectví věrohodné. Hodně chlapů ví, co některé bývalé partnerky dokážou. Efekt to ale splní, ještě více zpochybní pověst oběšeného muže.

V krátkosti si připomeňme start tragédie. Falešná logopedka Dominika Bezděková nechala pětiletou holčičku malovat rodinu jako zvířátka, z toho vydedukovala, že otec dceru zneužívá. Svěřila se s tím psycholožce Ivaně Holubcové a ta to nahlásila na policii. Rozjela se mašinérie, jejíž tragický konec známe.

Podívejme se však podrobněji na rozhovor, který právě Holubcová poskytla v tomto týdnu MF Dnes. Rezolutně nejdřív řekne, že kresby, jež dívka namalovala, a její chování jasně nasvědčovaly sexuálnímu zneužívání. Dále se pak v rozhovoru píše o vyšetření, kterému podrobila holčičku právě Holubcová. „Bylo vidět, že chce ještě něco říci, ale vždycky se zasekla. Ke mně nebyla tak otevřená jako ke speciální pedagožce.“ Označením „pedagožka“ Holubcová brání Bezděkovou, protože Asociace klinických logopedů podává na falešnou logopedku trestní oznámení.

K otevřenosti holčičky citujme další část rozhovoru s Holubcovou, v němž říká, že to oznámila na policii ona. „Ano, přímo komisaři, který se zabývá delikty na dětech. Vyslýchal holčičku dva dny poté, byl u toho i další soudní znalec. Náznaky byly, ale opět se neotevřela tolik jako u speciální pedagožky. I tak však její chování bylo podezřelé.“ Připomeňme ještě, že Dominika Bezděková si vymiňovala být s dítětem v ordinaci sama, což zcela odmítá asociace s tím, že to je u úvodních pohovorů naprosto nepřípustné.

Shrňme to, holčička se „otevřela“ jen u falešné logopedky Bezděkové v rozhovoru mezi čtyřma očima, při dalších vyšetřeních ani na policii nezopakovala to, co tvrdila Bezděková. K tomu je možné, že provozováním této své praxe se Dominika Bezděková dopouštěla trestného činu, a tedy policie jednala na základě výpovědi někoho, koho spíš měla sebrat. Dodejme, že poslední zprávou z tohoto týdne, že obě dcery (tři a pět let) Vlastimila Kličky se podrobily gynekologické prohlídce a obě mají neporušené panenské blány.

Reflex 6/2014Reflex 6/2014|ArchívVíce se o případu v Nýrsku dočtete v aktuálním čísle časopisu Reflex, které vychází 5. 2. 2014.