Mnoho bojovníků Islámského státu šňupe kokain

Mnoho bojovníků Islámského státu šňupe kokain Zdroj: YouTube.com

Mnoho bojovníků Islámského státu šňupe kokain, tvrdí reportáž a video

Internetový server Vice zveřejnil video a reportáž ze severosyrského Kobane, o které již měsíce bojují místní Kurdové s džihádisty z Islámského státu. Na snímcích je údajně balíček kokainu, který byl nalezen v domě jednoho z velitelů rebelů emíra Abú Zahrího.

Podle zdrojů Vice mnoho bojovníků Islámského státu šňupe kokain před bojem, aby si dodali odvahu. Drogu jim dávají jejich velitelé. To by ostatně nebylo v historii válek nic nového, například ruští vojáci dostávali za druhé světové války pro povzbuzení vodku.

Kurdové k reportáži dodávají, že u mrtvých islamistických vojáků někdy nacházejí pilulky, kapsle a injekční stříkačky. Video ale nebylo možné oficiálně ověřit. Musíme v této souvislosti připomenout, že i v Sýrii a Iráku zuří propagandistická válka všech proti všem.

Že Islámský stát ale obchoduje s drogami, je téměř jisté. Hlavním artiklem jsou heroin, kokain a hašiš. Za utržené peníze platí rebelové svoji armádu. Podobné je to v Afghánistánu a drogy prodávají i islamistické skupiny na egyptském Sinaji, či povstalci ze severní Afriky. Islám se přitom proti drogám oficiálně velmi tvrdě vymezuje.

“Islámský stát kontroluje velké území a má své příznivce a členy po celém světě. Nemá problém vydělávat peníze na čemkoliv, včetně ilegálních aktivit a to i když jsou tyto aktivity islámem přísně zakázany. V očích islamistů ale účel světí prostředky,“ komentoval zprávu pro web news.au profesor z australské univerzity Monash a odborník na islám, Greg Barton.

Zde se můžete podívat na video...

...a přečíst si reportáž Vice v originálu zde.